Contra nummer 6 2004 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Contra granskar Expressen
av Tommy Hansson

Efter att tidigare (Contra 4/2003) ha analyserat Svenska Dagbladets innehåll under cirka en månads tid återkommer vi nu med en liknande genomgång av Expressen utifrån ett något bredare underlag – slutet av juli till början av september 2004 samt därefter sporadiskt studium. Expressen har en liberal profil till skillnad från Svenskans ”oberoende moderata”. Expressen är politiskt ojämnare – från ståndpunkter som ligger till höger om Svenska Dagbladet till vänsterfloskler, huvudsakligen av feministisk art. Det som gör att en jämförelse mellan de båda tidningarna utfaller till Expressens fördel är Expressens debattsida samt bättre korrekturläsning.

Bosnien-Hercegovina fortfarande splittrat
av C G Holm

Bosnien-Hercegovina var området som låg i skärningspunkten mellan Österrike-Ungern och det Osmanska riket under turkarnas offensiv mot Europa i mitten av förra millenniet. Norrut låg de katolska Kroatien och Slovenien, integrerade delar i Österrike-Ungern. Österut låg det ortodoxa Serbien, som från mitten av 1400-talet till början av 1800-talet kontrollerades av turkarna. Många serber valde dock att fly över gränsen till Slavonien (som i dag är den östra delen av Kroatien) eller Ungern. Söderut låg Albanien och Kosova, där den albanska befolkningen gick över till islam för att få fördelar hos den turkiske sultanen.
Antisemitismen genom århundradena
En outtröttlig svensk föreläsare och skribent mot den till synes växande antisemitismen är teologie doktor Göran Larsson, tidigare verksam vid Svenska kyrkans institut i Jerusalem men numera bosatt i Brasilien. Larsson blev medveten om problemet med antisemitism redan som barn under sin uppväxt i Västergötland, dit överlevande från Förintelsen anlände som flyktingar.

Jesse Helms viktigast efter Reagan och Bush
av Bertil Häggman

Vid sidan av presidenterna Ronald Reagan och George W. Bush är senatorn från North Carolina, Jesse Helms, den kanske viktigaste konservative politikern i USA under de senaste årtiondena.

Claus von Stauffenberg och attentaten mot Hitler
av Tommy Hansson

I andra avsnittet av vår nya artikelserie ”Nedslag i Europas historia” redovisas turerna kring Claus Schenk Graf von Stauffenbergs attentat mot Adolf Hitler i den nazityska bunkerstaden nära Rastenburg (polska Ketrzyn) i Ostprussen, känd som Wolfsschanze (Vargskansen). Den 20 juli 2004 var det jämnt 60 år sedan Stauffenbergs modiga handling ägde rum.
Greve Stauffenbergs mordanslag är det mest omtalade av attentaten och attentatsförsöken mot Führern. Snickaren Georg Elsers betydligt blodigare sprängattentat i München den 8 november 1939 var emellertid noggrannare förberett än Stauffenbergs och misslyckades endast genom en ändring i Hitlers tidschema.

Bosättarextremism – hot mot Ariel Sharon
av Allan C. Brownfeld

Ett knappt årtionde efter mordet på premiärminister Yitzhak Rabin har politiska mord återigen hamnat i fokus av Israels offentliga debatt. Säkerhetstjänstemän varnar för ett ”omedelbart hot”, då extremistiska rabbiner öppet debatterar hur man på ett våldsamt sätt skall kunna motstå den nyligen av Knesset godkända evakueringen av judiska bosättningar på så kallat ockuperat område.

Peter den store var den värste skattehöjaren
av Fredrik Runebert

Charles Adams har skrivit boken For Good and Evil: The Impact of Taxes on Course of Civilization. Boken handlar om skatternas påverkan på civilisationen i ett historiskt perspektiv. Charles Adams ger beskattningen en stor betydelse och roll i historiebeskrivningen.