Sammanfattning följer nedan

Contra nummer 4 2020 som pdf (endast för prenumeranter)

Beställ ett pappersexemplar här!

Lågprioriterad sjukdom

Kroniskt sjuka som får behandling har förmånen att leva i ett land där den vården fungerar, här i Sverige. För akut sjuka och personer som lider av odefinierad sjukdom eller sjukdom som det inte finns säkra botemedel för är situationen i vårt land påtagligt mycket sämre. Pandemin är ju ett aktuellt och skrämmande exempel på en på gränsen till kriminell brist inom akutsjukvården i vårt land. Akutvården har ju sedan lång tid debatterats livligt i våra media, så där behöver jag inte utveckla mina synpunkter ytterligare. Men för gruppen psykiskt sjuka som är den största gruppen av odefinierad sjukdom som saknar adekvat behandling, tänkte jag skriva några rader här. Särskilt mot bakgrund av dagsläget, då psykiska åkommor hamnat ännu längre ner på prioriteringsskalan.

 

I gränslandet mellan kommunism och nationalsocialism

Nils Flyg var kommunisten som blev nationalsocialist. Sven Olov Lindholm gjorde motsatt ideologisk resa – från nationalsocialism till kommunism. De båda männens politiska utveckling tecknas av historikern Johan Stenfeldt i boken Renegater. Nils Flyg och Sven Olov Lindholm i gränslandet mellan kommunism och nazism.

 

Exceptionella ledare i USAs tidiga historia

Den amerikanska historien utsätts nu för angrepp. Statyer välts, inte bara av generaler på sydstatssidan utan också av slaverimotståndare som John Brown, poeten John Greenleaf Whittier och överbefälhavaren för nordstatsarmén Ulysses S. Grant1 och en rad andra. Det talas nu om att ta bort statyer av George Washington2 och Thomas Jefferson. Vi får veta att Amerika föddes under den synd som utgörs av slaveriet. Läs artikeln här!

 

Familjen i Angered

I ett av Göteborgs ”utsatta områden” är det inte samhället eller polisen som styr, utan ”familjen”. Johanna Bäckström Lerneby skildrar i en färsk bok hur det är i ett område som knappast tillhör Sverige längre.

 

Magplask för Palmeutredningen

I juni presenterade åklagare Krister Petersson och polisen Hans Melander sina slutsatser om undersökningarna av mordet på statsminister Olof Palme 1986. Samtidigt lades utredningen ned.

 

Desinformation om Katyn

I Sveriges Nyhetsmagazin Focus  från 5 mars 2020 skrev Nils Erik Forsgård en krönika ”Det talar vi inte om i Auschwitz”, baserad på intrycken från en resa som han tidigare företog till södra Polen. Syftet med krönikan var att beskriva en global ökning av antisemitism i Europa där atmosfären i Polen skulle tjäna som som ett exempel. Krönikan innehöll grova faktafel, vilket jag informerade chefredaktören Johan Hakelius om per brev den 18 april 2020 och senare en påminnelse i maj och skrev att det vore på sin plats att skriva en krönika till, med korrektion och klargöranden.

 

Korstågen ett försvar mot muslimsk erövringspolitik

För snart 1400 år sedan började muslimer med våld erövra områden som i århundraden dominerats av kristna. De militära angreppen började redan under Muhammeds tid, men fortsatte efter hans död år 632.

Först handlade det om den arabiska halvön där befolkningen bestod av kristna, judar och månggudadyrkare. Efter ungefär hundra år handlade det om resten av Mellanöstern, Nordafrika och Spanien, så småningom även Balkan. Kristna mördades (det kallades avrättning) och i den mån de fick överleva tvingades de betala jizya, en särskild skatt som inte betalades av muslimer.

 

BBC hjärntvättar Storbritannien med propaganda och dubbeltänk

British Broadcasting Corporation (BBC) grundades den 18 oktober 1922. Företaget stod bakom den första nationella Tvkanalen i världen med reguljära sändningar utanför USA och förfogar i dag över ett otal Tvoch radiokanaler i och utanför Storbritannien. Länge respekterades BBC allmänt som en garant för en saklig och opartisk nyhetsrapportering, men det ryktet har blivit avsevärt skamfilat – alltfler tenderar istället att se BBC som en vänsterinriktad propagandainstitution.

 

Genusdoktrinen

Den välkände ledarskribenten på Svenska Dagbladet  Ivar Arpi och den inte lika välkända Anna Karin Wyndhamn har tillsammans skrivit boken Genusdoktrinen. Boken behandlar hur ”genus” blivit en styrande fråga i mycket av samhällsdebatten och särskilt då inom den akademiska världen.