I dagarna diskuteras varför företagen flyttar från Sverige. Det handlar om de stora multinationella företagen som flyttar huvudkontoren efter sammanslagningar eller uppköp.

Låt oss vända på bilden och se på ett av de allra minsta företagen. Den som skriver dessa rader anlitar en bilverkstad med två sysselsatta. En ägare och en anställd. Jamal är algerier, uppvuxen i Frankrike, har jobbat på märkesverkstäder och blivit expert på franska bilar. För 3.000 fixade han reparationen som Citroën-verkstaden ville ha 10.000 för och en privat svensk verkstad 8.000. Med kvitto, moms och allt. Det som behövs är kunskaper, kreativitet och hårt arbete. Att den ekonomiska situationen i Algeriet är sådan att en normalbil måste gå dubbelt så långt – allra minst – som en svensk innan den är mogen för skroten skärper kraven på dem som arbetar i verkstäderna.

Med låga priser och en växande marknadsandel har mycket riktigt importörens advokat hört av sig och meddelat att Jamal bör höja priserna, annars kommer han inte att få köpa reservdelar direkt från centrallagret. Sådana påtryckningar är lyckligtvis olagliga, men vad har det stora internationella bilföretaget en advokat till om inte för att framföra olagliga hot på ett juridiskt oantastligt sätt?

Hos Jamal är det inte fråga om att hålla öppet mellan 8.00 och 17.00. Utan öppettiderna är när kunderna behöver. Med mobiltelefon går det att ha öppet jämnt, åtminstone om man bor fem minuter från verkstaden. Jamal har, säger han själv, hur mycket jobb som helst. Hans kollegor, som är dubbelt och tre gånger så dyra, klagar på att “tiderna är dåliga”.

Jamal ville anställa en mekaniker till. Han vände sig till arbetsförmedlingen. Inget napp. Hur kan det komma sig att arbetsförmedlingen inte kan få fram en bilmekaniker, frågar Jamal. Han annonserade i Dagens Nyheter. Visst, 100 personer ringde! Men de som kunde något om bilar gick på a-kassa och ville jobba svart. Jamal vill göra rätt för sig. Och fortsätter tills vidare med sin ende anställde och jobbar både nätter och helger för att hinna med.

Ni svenskar förstör det här landet säger han till mig. Ska man komma någonstans måste man jobba hårt. Man kan inte betala bidrag till dem som inget vill göra.

Synpunkter på det svenska företagsklimatet från en invandrare som driver ett framgångsrikt företag. En som bidrar till att vi trots allt har några företag i det här landet.