De senaste åren har det hänt mycket på mediafronten. Det har för många blivit möjligt att genom sociala medier ta del av information som tidigare var helt otillgänglig. Den som hade förmånen att på 1970-talet och 1980-talet kunna resa utomlands undrade vilken planet de befann sig på när de återvände till det inskränkta Sverige. Det var inte alla förunnat att genom The Economist, Financial Times eller Neue Zürcher Zeitung ta rätt på vad som hände i världen. Och hur resten av världen såg på aktuella frågor. Nu är allt detta möjligt för gemene man. Men det verkar bli en kortvarig öppning för meddelarfriheten.

Överheten har bestämt sig för att man måste styra och ställa med den information som kommer via fria medier. Och de som förmedlar fria medier anser sig själva kallade att avgöra vad som är sanning. Häromdagen tog Facebook ner en video med en representanthusledamot och ett par dussin läkare som berättade om att hydroxiklorokin under vissa förutsättningar faktiskt kunde lindra effekterna av det kinesiska viruset. Videon hade samlat 17 miljoner tittare när den stängdes ner av både Facebook och YouTube efter bara åtta timmar eftersom den ansågs förmedla falsk information. Istället för att låta människor själva avgöra om de vill tro på läkarvetenskapen lägger Mark Zuckerberg in sitt veto. Videon finns här https://medicalkidnap.com/2020/07/29/censorship-cdc-takes-over-frontline-doctors-website-and-replaces-content-with-their-own-data/

Fyra stora tech-företag förhördes visserligen av Kongressen igår, men frågan är om det blir en återgång till de fria förhållanden som rådde för några år sedan. Tvärtom kan vi nog vänta oss att inte bara de stora tech-företagen utan även staterna lägger sig i. Och för oss finns det ytterligare en institution som vill stoppa sina fingrar i syltburken: EU. EU vill beskatta tech-företagen och intresset är förvisso inte bara att de betalar orimligt låga skatter i de länder där de tjänar in sina pengar. Utan också att EU ska få en skattekälla som är oberoende av medlemsländernas kontroll.

I EUs program ligger också att införa ett innehållsmässigt för internet-innehåll ansvar som bara kan lösas med gigantiska algoritmer som bara ett par företag i hela världen kan ha råd att skapa och underhålla. Programmet blir ett steg mot att konsolidera det informationsmonopol som redan håller på att utvecklas. Och det blir då inte ett svenskt informationsmonopol utan ett globalt.

I veckan fick vi av en norsk undersökning veta att 71 procent av svenska journalister skulle rösta på något av partierna V, S eller MP (34 procentenheter skulle rösta på V). I USA tycks ledande medias främsta mål vara att motarbeta presidenten. Och de stora tech-företagen ställer glatt upp på denna agenda. Det är helt klart att de som kontrollerar media har en uppfattning som kraftigt avviker från allmänheten och att den frihet som vi sett växa fram under senare år är på väg att försvinna. Det är beklämmande.

Bild: Internetnätverk (Wikimedia Commons)