Varför dominerar en så pass udda sport som skidskytte svenska sportjournalisters intresse?

När Klas Lestander (1931-2023) tog guld i skidskytte i OS 1960 var det knappt någon som hört talas om sporten. Sporten föll efter 1960 i skuggan eftersom det inte fanns något intresse för den. ”Svensson” ägnade sig åt skidåkning och skridskoåkning och frånsett några få militärer var det varken någon som utövade eller intresserade sig för skidskytte.

Nu ser det annorlunda ut. På TV erbjuds den ena skidskyttetävlingen efter den andra, medan såväl längdskidåkning som alpin skidåkning lyser med sin frånvaro. Varför?

För att skidskytte var den enda sport som var billig nog för Sveriges Television att köpa rättigheterna till. Plötsligt har en sport som intresserat få blivit central. (SVT hade för 2023 även rättigheterna till hockey-VM, som för andra år  ägs av Viaplay). Damishockey är betydligt billigare och där har SVT hållit sig framme till och med 2025. De stora bolagen på sporträttigheter är Discovery, Viaplay och TV4.

SVT är att gratulera att de kommit mycket billigt undan. Att de lyckats skapa intresse för något som saknat allmänintresse och att de slipper betala för de dyra sportevenemangen som alla går på dyra betalkanaler.

Vad får vi för så kallad public service? Ingenting visar det sig.

Bild: Klas Lestander i OS i Squaw Valley 1960/Svenska Dagbladet.