Samtidigt som många ledande politiker i Sverige klagar på bristande rättsstater i Polen och Ungern gör de sitt bästa för att sänka den svenska rättsstaten.

En av de grundläggande förutsättningarna för en rättsstat brukar vara att det finns en författningsdomstol. Det finns författningsdomstolar i både Polen och Ungern och en del av kritiken mot länderna har varit att reglerna kring författningsdomstolarna har förändrats. Var finns författningsdomstolen i Sverige?

En annan kritik Polen och Ungern brukar vara att public service inom etermedia kontrolleras av staten. Precis som i Sverige.

Ett område där Sverige legat långt framme i rättsstaten är offentlighetsprincipen. Men får Stefan Löfvens socialdemokrater bestämma så kommer principen att avlövas högst väsentligt. Redan innan förra riksdagsvalet fanns ett grundlagsförslag om att bara vissa medborgare skulle vara betrodda att hantera offentliga handlingar. Journalister nämligen. En extremt vänsterorienterad yrkeskår, särskilt då de som arbetar inom public service.

Det fanns invändningar mot förslaget och bland annat en opinionsrörelse för att stoppa förslaget till grundlagsändringar. Den lyckades och förslaget lades aldrig fram formellt. Men nu har regeringen utrett saken vidare och det finns ett nytt förslag som i princip innebär samma sak som det förslag de inte vågade lägga fram inför förra riksdagsvalet. Kritiken från oppositionen var starkare då, så det är fullt möjligt att förslaget kommer att läggas fram formellt inför nästa riksdagsval (då krävs sedan ytterligare ett riksdagsval för att det ska kunna bli grundlag).

Ett annat förslag som visar på rättsstatens osäkra ställning i Sverige är att S-regeringen vill genomdriva en annan grundlagsändring som skulle kunna förbjuda vissa organisationer bara på grund av deras åsikter. Så långt har man inte gått i vare sig Polen eller Ungern, där man har erfarenheter av hur en diktatur fungerar.

Får Stefan Löfven hållas så kommer det snart att vara Sverige som inte uppfyller de krav på att hålla sig till rättsstatens principer som gäller i EU.

Bild: Parlamentet i Budapest. Foto C G Holm.