I slutet av förra veckan tillkännagav Diskrimineringsombudsmannen att man efter ett halvt års utredande (tack för effektiv användning av våra skattepengar!) kommit fram till att inte åtala konditor Fredrik Andersson vid Sjöbo Bröd & Konditori för olaga diskriminering för att han sålt negerbollar under namnet negerbollar.

Vid närmare granskning av DOs beslut är det dock så att varje svensk bör bli livrädd och ta fram sin exemplar av Orwells 1984. Där finns Sanningsministeriet som talar om för “medborgarna” vad som är sanning. De fina slagorden lyder “Krig är fred”, “Frihet är slaveri”, “Okunnighet är styrka”.
I Sverige heter Sanningsministeriet tydligen Diskrimeringsombudsmannen. En neger är inte en neger. Det har Sanningsministeriet (eller var det Margareta Wadstein?) bestämt.

Den som skriver dessa rader fick för första gången se en neger på en plansch förevisad i folkskolan. Staten betalade lönen för den djupt religiösa lärarinnan som aldrig skulle drömma om att en neger var värd mindre än en indian, en asiat eller en vit. Och sedan dess har neger varit en helt neutral benämning på en person med mörk hudfärg (det fanns på 1950-talet så få negrer i Sverige att det inte var varje medborgare förunnat att träffa en personligen).
Neger är ett ord som till svenskan lånats in från tyskan. Men tyskan tog det i sin tur från spanskan. På spanska betyder negro svart. Neger har använts i svenska språket sedan 1680. Alternativa ursvenska ord är blåman, morian och kaffer.

Alla som talar riktig svenska vet att neger är ett helt neutralt ord, som bara beskriver en människas hudfärg. Få som talar svenska vet vad en blåman, morian eller kaffer är. Därför är neger det bästa ordet som kan användas om man vill beskriva en person som är – neger.

Det finns människor som talar andra språk än svenska, där ord som liknar “neger” har negativ värdeladdning. Men i Sverige talar vi svenska. Även om de troligen talar något annat obegripligt språk på Diskrimineringsombudsmannens kansli.

Diskrimineringsombudsmannen hotar nu Fredrik Andersson med åtal och 100.000 kronor i vite om han inte slutar att kalla negerbollar för negerbollar. Den enda anledningen till att DO inte åtalade Fredrik Andersson var att det var en vit satkärring och inte en neger som anmält honom. Tills vidare heter hans negerbollar X-bollar.

Wadstein har föreslagit att man istället för neger ska använda ord som “afrikan” eller “svart”. Bara en komplett idiot kan föreslå sådana dumheter. En afrikan som Nobelpristagarna J. M. Coetzee, Nadine Gordimer och F. W. de Klerk är inte negrer, men väl afrikaner. Inte heller diktatorn Moammar Khadaffi eller FNs förre generalsekreterare Boutros Boutros-Ghali. Svart är för övrigt ett utomordentligt negativt värdeladdat ord. Det talas om svarta affärer, svart marknad, svart arbetskraft med mera. Det som Diskrimineringsombudsmannen föreslår som alternativ till en sann och neutral beskrivning är alltså antingen osant eller en djup kränkning av de berörda.
Slå vakt om det svenska språket. En neger är en neger. En negerboll har fått sitt namn eftersom den är brunsvart till färgen, precis som en riktig neger. En som betecknas som svart är i det svenska språket näst intill kriminell och en afrikan kan vara både vit och mörk till hudfärgen.

Sanningsministeriet bör inte finnas i Sverige. Svenska staten bör respektera det svenska språk som svenskar talar.

Contra kommer att kalla negerbollar för negerbollar. Och negrer för negrer. Redan nu kan vi berätta att nästa nummer av pappers-Contra kommer att ha en av våra favorit-negrer på omslaget. Vilken det är får prenumeranterna veta om några veckor.