Samhällets viktigaste uppgift är att se till att det finns mat och dryck för människorna. Det är till och med viktigare än sjukvård, eftersom det är något ALLA behöver ALLA dagar. Inte något som en del behöver ibland.

Lyckligtvis litar samhället när det gäller matförsörjningen på miljontals företag med hundratals miljoner anställda. Så har också matförsörjningen i stort sett fungerat problemfritt under den innevarande krisen.

Sämre är det med sjukvården där stat oh kommun svarar för större delen av marknaden. Mycket har inte fungerat alls. Särskilt inte i Sverige, där antalet döda per invånare var det högsta i hela världen veckan som gick.

Camilla Läckbergs lilla företag Hedda Care kan ordna virusprovtagning. Det kan inte regionernas och kommunernas sjukvårdsapparater med tiotusentals anställda.

Det finns företag som tillgodoser behov som mer eller mindre försvunnit under krisen. Som företag i resebranschen. Att låta alla dessa företag försvinna skulle innebära en kapitalförstöring av stora mått och en ineffektiv produktion under många år när oerfarna nystartade företag ska försöka skapa något nytt. Det kan därför i ett speciellt fall som detta vara meningsfullt att ingripa med statens resurser för att möjliggöra för företag att övervintra. Men bara för att övervintra under den förhoppningsvis korta vinter vi befinner oss i. Sedan är det dags att låta den råa marknaden avgöra vad som är rätt och vad som är fel sätt att driva företag.

Varför fixar inte företagen och kapitalismen själv detta? För att staten har monopol på att tillverka pengar och kan i princip tillverka hur mycket som helst genom att ”starta tryckpressen”. De försök som görs för att skapa av staten oberoende pengar (som Bitcoin) är omogna och används i alltför stor utsträckning av skurkar och bedragare. Idag finns det inget av staten oberoende penningväsende som vi kan lita på. Därmed finns det heller ingen annan som kan tillhandahålla nödpengar i en krissituation. Även om det skulle vara möjligt om krisen var mindre global och mindre allomfattande.

Foto: Juan Aunión/Mostphotos