Beställ ett pappersexemplar här!
Protester mot den ljugande ungerska socialistregeringen
Omslagsbilden är tagen i Budapest i samband med 50-årsminnet av Sovjetunionens krossande av den ungerska frihetskampen. Jubileet fick en något märklig inramning då den tillresande kungen (den norske), presidenterna och statsministrarna vid sidan av den hedervärde ungerske presidenten László Solyom togs emot av Ungerns statsminister Ferenc Gyurcsány, som var ledare för ungkommunisterna innan kommunismens fall och efter att ha gjort sig till multimiljonär i samband med privatiseringarna av statlig egendom återkommit till politiken som statsminister och ledare för det ”reformerade” kommunistpartiet. Vårens val vanns med liten marginal av Gyurcsány och hans allierade i det liberala partiet MSZD. Detta sedan Gyurcsány fört det ungerska folket bakom ljuset om den ekonomiska utvecklingen efter fyra års socialiststyre. ”Vi ljög på morgonen, vi ljög på middagen och vi ljög på kvällen” sammanfattade Gyurcsány själv sina politiska insatser i valkampanjen i samband med ett internt partimöte. Uttalandet spelades in och sändes sedan på radio. Oppositionen frågade varför han inte erkände att han ljög på eftermiddagarna också. Breda grupper krävde nyval och Gyurcsánys avgång, Men han har vägrat att avgå och han har vunnit en förtroendeomröstning i parlamentet. Att det egna socialistpartiet gav honom förtroende är en sak, men att även MSZD ställde upp kan rimligen bara förklaras med ett korrupt spel bakom kulisserna. I de lokalval som hölls tidigt i höstas led Gyurcsány ett förkrossande nederlag, men parlamentet är valt fram till 2010. Omslagsbilden visar den mur av poliser som hindrade kommunismens offer och motståndare från att delta i det jubileumsfirande där kommunisternas efterföljare var arrangörer!
Antikommunistisk protest mot Russeltribunalen
av Tommy Hansson
För 40 år sedan – den 16 november 1966 – tillkännagav den brittiske filosofen och författaren Bertrand Russell sin avsikt att upprätta en ”internationell krigsförbrytartribunal”, bland annat med uppgift att slå fast USAs så kallade förbrytelser i Vietnamkriget. Våren 1967 sammanträdde Russelltribunalen i Stockholm. Men den fick inte stå oemotsagd. Contra berättar.
Sverige kan inte längre försvaras
av Tommy Hansson
Riksdagens beslut om Sveriges försvar den 15 december 2004 innebär att det framdeles inte kommer att finnas ett enda militärt förband mellan Enköping i söder och Boden i norr. Kritiker talar om en massaker på det svenska försvaret som innebär att stora delar av Sverige, främst i Norrland, men även Gotland, lämnas oförsvarade. Många skribenter har genom åren varnat för vad en militär nedrustning och/eller bristande försvarsvilja skulle kunna medföra.
Sverigedemokraterna och Feministiskt Initiativ säkrade Alliansens seger
av C G Holm
Contras valanalys visar att det troligen hade blivit vänsterseger i höstens val, om inte två partier kommit in och tagit över röster från ”samarbetspartierna”. Ett sannolikt utfall på 175–174 för vänstern ändrades till 178–171 för Alliansen sedan Sverigedemokraterna och Feministiskt Initiativ tagit hand om cirka 155 000 vänsterröster.
Centerpartiet utmanar arbetsrätten – för ungdomarnas skull
av Fredrik Runebert
Medan Moderaterna alltmer gått över till gammaldags sossepolitik vågar Centern pröva nya vägar för att lösa dagens – och morgondagens – problem.
Religionerna kan föra oss samman
av Allan C. Brownfeld
Det finns många kommentatorer som talar om en kommande ”civilsationernas kamp” och argumenterar för att de religiösa skiljelinjerna är så väl befästa att en fredlig överenskommelse mellan så starkt kontrasterande världssyner är föga trolig. Religionen, menar de, fjärmar oss från varandra.
En motsatt och långt mer hoppfull syn – att religionen faktiskt kan föra oss samman – presenteras av Bruce Feiler i hans betydelsefulla nya bok Where God Was Born [Där Gud föddes] på förlaget William Morrow/Harper Collins. Författaren anser att Bibeln ger oss en grund för ett sådant hopp. Allan C. Brownfeld analyserar.
Sextio år sedan naziförbrytarna hängdes
av Tommy Hansson
För 60 år sedan föll domarna i Nürnberg i södra Tyskland mot de viktigaste levande nationalsocialistiska krigförbrytarna. Det var nära att denna rättegång aldrig kommit till stånd: sedan arten och omfattningen av Hitlertysklands fruktansvärda krigsförbrytelser blivit uppenbara förde alla de viktigaste allierade ledarna – Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt och Josef Stalin – vid något tillfälle fram tanken, att summariska avrättningar vore den enda tänkbara reaktionen på de nazistiska brotten mot mänskligheten. Slutligen kom dock den så kallade Nürnbergrättegången till stånd.
Vad händer med terroristen Guzman?
Den 12 september 1992 greps den fruktade terroristledaren Abimael Guzmán, även kallad ”president Gonzalo”, ledare för den marxistiska gerillan Sendero Luminoso (Lysande stigen) i Peru efter att ha spridit död och förintelse sedan 1980. Gripandet var en stor seger för den dåvarande presidenten Alberto Fujimori, som ett halvår tidigare hade genomfört en statskupp och upplöst det peruanska parlementet och andra demokratiska institutioner i det sydamerikanska landet.