Sammanfattning följer nedan

Contra nummer 5 2021 som pdf  (Endast för prenumeranter).

Beställ ett pappersexemplar här!

 

Ledare: Slå vakt om demokratin!

Många är anhängare av att EU ska slå vakt om demokratin och att bara demokratiska länder ska ha plats i EU. Det låter bra, men samma personer som vill att EU ska slå vakt om demokratin vill ofta också fastställa vilka ”demokratiska” beslut som ska fattas. Men demokrati handlar inte om vilka beslut som fattas utan hur besluten fattas.

 

Filip Björner: Det rödgröna kriget om hederskulturen

Inom de rödgröna partierna finns modiga kvinnor som har den kompetens som krävs för att bekämpa hederskulturen, men de dribblas bort och tystas ner inom de egna partierna. Där bemöts de med ett aggressivt motstånd från relativister som förnekar hederskulturens unika identitet.

 

C G Holm: Koldioxidhalten behöver öka för att vi ska garanteras ett bra liv!

Livet är som bäst där temperaturen är hög. Den så kallade globala uppvärmningen har inte ändrat på det. I takt med ökande temperaturer minskar öknarnas utbredning. En öken uppstår ju inte enbart på grund av temperaturen. I takt med ökande temperaturer ökar den biologiska mångfalden och växtligheten blir frodigare. Fler människor dör på grund av kyla än på grund av värme. I Europa är antalet dödsfall förorsakade av kyla cirka sju gånger så många som dödsfall förorsakade av värme, enligt Bjørn Lomborg. Och om temperaturen ökar minskar antalet döda på grund av kyla snabbare än antalet döda på grund av värme ökar.

 

C G Holm: Könsdysfori – en modesjukdom

HBTQI är den senaste versionen på en bokstavskombination som sugit till sig allt mindre grupper. H – homosexuella – omfattar flera procent av befolkningen (de flesta seriösa uppskattningar säger mellan 2 och 3 procent), medan det blir färre och färre ju längre till höger man kommer i bokstavskombinationen.

 

Géza Molnár: Koncentrationslägren i Sinkiang

Kina är ett land främst för han-kineser. Minoritetsfolk i periferin hålls hårt och deras traditionella kultur och religion förtrycks. Tibetaner är främst buddhister och uigurerna i provinsen Sinkiang (Xinjiang) är främst muslimer. Ingendera passar den ateistiska kommunistiska diktaturen Kina. Därför har en miljon uigurer satts  i läger. Läs artikeln här!

 

Kevin E. G. Perry intervjuar Ai Wei Wei: Lego lika bra som oljefärg!

Den kinesiske konstnären och dissidenten Ai Wei Wei samtalar med Kevin E. G. Perry. Sedan sex år lever Ai Wei Wei i exil (för närvarande i Portugal). Han har haft utställningar världen över och var en av männen bakom ”Fågelboet”, Olympiastadion i Peking. År 2012 hade han en stor utställning på Magasin III i Stockholm. Där visades bland annat hans målade solrosfrön.

 

Tommy Hansson: Svensk satsning på försvaret – men långt kvar till 1950-talets nivå

Sverige ökar insatserna på försvaret – delvis som en effekt av att förre presidenten Donald Trump krävde att Europa skulle betala mer för sitt eget försvar. Även efter den planerade ökningen kommer dock Sveriges försvar att vara betydligt svagare än på 1950-talet.

 

Britt-Louise Hoberg: Talibanerna tillbaka i Afghanistan

Det afghanska folket har varit utsatta för utländska invasioner, inbördeskrig och uppror. Den ena krigsherren har gått fram över landet efter den andra. Senaste kriget var västmakternas försök att i Afghanistan införa ett styre efter västerländsk modell. Men de tvingades därifrån av landets islamska terrorgrupp talibanerna, som numera tagit över makten. Folket lider stor nöd och talibanerna förtrycker, framför allt kvinnorna, med sina islamska sharialagar, Koranen och tron på Allah samt Muhammed.

 

Filip Björner: Nyans – ett nytt islamistiskt parti

Sverige har fått ett utomparlamentariskt islamistiskt parti, som måhända med tiden kan växa till sig och bli ett nytt problem i Riksdagen. På nätet har de en sida som kortfattat beskriver deras politik. Contra har tagit en kritisk titt på den sidan.

 

Nio år i dödscell

Vi har skrivit några gånger tidigare om Asia Bibi, den pakistanska kristna (katolik) kvinna som dömdes till döden och tillbringade nio år i fängelsehålor i Pakistan. Hon hade druckit vatten ur samma glas som sina muslimska grannar, vilket fick dem att beskylla henne för hädelse, vilket är förenat med dödsstraff i Pakistan. Hennes berättelse finns nu i en bok.

 

Tunneln under Muren

För den som inte upplevt Berlinmuren (den revs 1989 efter 28 skamfulla år) är boken Tunnel 29. Den sanna historien om den osannolika flykten under Berlinmuren ett måste. Det är en lättläst bok som medryckande skildrar några ungdomars engagemang för att möjliggöra flykt till friheten för inlåsta östtyskar.