Beställ ett pappersexemplar här!
Mitt möte med KGB
av Ann-Mari Lahti
Under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet reste jag ett flertal gånger till Tallinn i Estland. Jag smugglade Biblar, jag fotograferade känsliga objekt och smugglade ut hemliga dokument till Väst. Jag lärde också känna estniska dissidenter och en del vanliga människor. Vid ett tillfälle hade jag blivit skuggad och jagad av säkerhetstjänsten KGB. De tog mig aldrig, men de följde mig för att se vilka kontakter jag hade. I det nya numret av Contra berättar jag om hur KGB följde mig när jag var på privat besök i Tallinns förorter.
S-väljarna sa nej till samarbetet med V
av C G Holm
Nu är valet räknat och vi har alla att leva med resultatet fram till 2014 – om det inte mot förmodan skulle bli nyval dessförinnan. I Contra finns en unik analys av valresultatet.
Utöver analysen av de åtta riksdagspartierna finns en genomgång småpartierna, Feministiskt Initaitiv och Piratpartiet, men också av de partier som är så små att de knappast syns.
Kriget i Sydossetien
av Hans Kristian Neerskov
Det var inte Georgien som startade kriget den 7 augusti 2008, inte heller den 8 augusti. Nej, det var ossetisk militär som den 6 augusti började skjuta på georgiska fredsbevarande styrkor, soldater som varit i Sydossetien sedan 1994 efter ett avtal mellan ryssarna och georgierna.
Närvarande poliser minskar våldet
av Fredrik Runebert
Ett nytt arbetssätt inom Stockholms-polisen har minskat brottsligheten på allmänna platser under helgerna. Genom att sätta upp mobila poliskontor på Stureplan och Medborgarplatsen har polisen blivit mer synlig och tillgänglig. Den strategin ingår i projektet Cityhelg och resultatet av arbetet har sänkt våldsfrekvensen kring dessa områden med 33 procent.
Josef Stalin – bankrånaren som blev diktator
av C G Holm
Med tanke på att ämnet är en av historiens värsta personer – om inte den allra värsta – har engelsmannen Simon Sebag Montefiori skrivit två anmärkningsvärt lättillgängliga och läsvärda böcker. Ämnet är Josef Stalin och böckerna heter Stalin – den röde tsaren och hans hov (Stalin – The Court of the Red Tsar) respektive Den unge Stalin (Young Stalin). I den här artikeln ska vi enbart ta upp den sistnämnda boken.
Res miljövänligt – ta flyget
av Roger Klang
Flyget är kanske en liten miljöbov. Men det är ingen miljöbov när det gäller växthuseffekten!
Sverige och invandringen
av David Stavenheim
Integrationspolitiken är misslyckad. Det är de åtta riksdagspartierna överens om. Men vad är det som är misslyckat – och vad kunde ha gjorts annorlunda. Det får vi tyvärr inte veta. Och knappt ens diskutera. David Stavenheim refererar en kontroversiell bok i ämnet.
Nu har istäcket börjat växa i Aktis…
av C G Holm
Det är inte något märkvärdigt. Varje år i slutet av september når istäcket sitt minimum, sedan börjar det växa när vintern nalkas. Nu har det vänt för i år. I pressen läste Du braskande rubriker om hur istäckets minimum blev allt mindre år för år. Ända till 2007. Sedan blev det tyst, för istäckets minimum ökade både 2008 och 2009. Nu är det klart även för 2010. Och istäcket blev mindre än 2009. Men större än både 2008 och 2007. Det blir nog inga stora rubriker i år heller.
Rödbrunt blandat med svart
av Frank Gordons
Ryska rikets hjärta, slätten mellan Valdaj och Volga, har hemsökts av tredubbel olycka: Hetta som överskrider 40°C, torka som påminner om ”de svåra somrarna” som åtföljdes av svält, och sist eldsvådorna där hela byar brinner upp. Kring Moskva glödde torvmossarna. Och folket i Ryska Federationens huvudstad var titt som tätt tvungna att bära näsdukar för mun för att skydda sig från kvävande smogg. Från satellit sett var ryska rikets fält svartbruna, som i Apokalypsen.
Varför vurmar vänster för islam
av David Stavenheim
På 1960-talet var vänstern hängivna ateister, på 1970-talet svärmade man för (zen)buddhismen och nu är det en liknande vurm för islam. Kristendomen ligger dock alltid dåligt till. Varför?