Contra nummer 5 2001 som pdf

Observera att omslaget felaktigt anger att det är Contra nummer 5 2000

Beställ ett pappersexemplar här!

USA-hatarna på gång igen

Terrorattackerna mot USA den 11 september blev en intäkt för en rad mer eller mindre bekanta svenska figurer ­ praktiskt taget alla hemmahörande på den politiska vänsterkanten ­ att manifestera sitt hat mot världens viktigaste demokrati. Dessa figurer anser helt enkelt att attackerna var rätt åt USA, som egentligen själv är skuld till terrorn. I artikeln finns en genomgång av ett begränsat fåtal av alla de dumheter som yttrats i den aktuella diskussionen.

USA bojkottar skurkstaten Sudan
av Allan C. Brownfeld

Under det kalla kriget brukade ofta idealistiska liberaler och konservativa fästa uppmärksamheten på det sovjetiska systemets barbari och förnekande av grundläggande mänskliga rättigheter. Andra var mer intresserade av att göra affärer, precis som är fallet i dag med Kina. Nu hörs ideella röster som protesterar mot religiös förföljelse och slaveri i Sudan.

Dahl – ett omdömeslöst val av talman

1994 valdes den då 57-åriga socialdemokraten Birgitta Dahl till talman i Sveriges riksdag. Hon omvaldes 1998. Många reagerade över att en person med Dahls omdömeslöshet kunde anses värdig att bekläda detta respektingivande ämbete, ett av Sveriges högsta. Ty det tog henne drygt 20 år att i någon mån ta avstånd från sitt tidigare stöd för Pol Pot och Khmer Rouge-gerillan i Kambodja – och det var en omvändelse under galgen

Josef Froliks avhopp skakade Prag

Ett av de mest uppmärksammade avhoppen från öst till väst under det kalla kriget stod den tjeckiske säkerhetsmannen Josef Frolik för. Frolik hade redan börjat tvivla på det kommunistiska systemet, när sovjetiska trupper från Sovjetunionen och Warszawapakten invaderade Tjeckoslovakien 1968 – invasionen var droppen som fick bägaren att rinna över. Med sig i bagaget till väst hade Frolik avslöjande dokument från den tjeckiska säkerhetstjänsten.

Alexandra Kollontaj – revolutionär och feministisk förebild

Förra sovjetiska Stockholms-ambassadören Aleksandra Kollontaj (1872­1952) framstår som urtypen för aktiva feminister – vänsterradikal, sexuellt promiskuös och slängd i propagandistisk opinionsbildning. I likhet med det stora flertalet andra vänsterledare kom hon från en djupt borgerlig bakgrund. Hennes levnadsöde var minst sagt turbulent.

Jovan Rajs som ombud för de tystade?

Jovan Rajs, känd rättsläkare, har skrivit en bok om sin egen ofelbarhet. Han berättar om hur klantiga alla andra varit och den som läser boken kan i många fall komma till tvivel om rättssäkerheten i landet – när det är sådana som Rajs som har avgörandet i sin hand.

Thatcher räddade den skotska whiskyn
av Tommy Hansson

Whisky är en produkt som särskilt förknippas med Skottland. Whiskynäringen ger av tradition ett betydande tillskott till den skotska årsbudgeten. Så hade knappast varit fallet i dag om det inte varit för Margaret Thatcher.