Contra nummer 5 1996 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

USA valet

Länge syntes president Bill Clinton ha ett ointagligt försprång i alla opinionsmätningar inför det amerikanska presidentvalet i november. Efter det republikanska partiets konvent i San Diego i augusti, och sedan Dole utsett Jack Kemp till sin vicepresidentkandidat, är bilden en annan. Valet kommer av allt att döma att bli en helt öppen affär. Till slut kan Doles bästa draghjälp visa sig bli – Bill Clinton.

Israel efter “Rabingate”: Vänstern har mycket att förklara…

När Israels premiärminister Yitzhak Rabin mördades i november förra året var det ett svårt slag för säkerhetstjänsten Shin Beth, som alltid haft gott namn om sig. Säkerhetsarrangemangen var märkvärdigt slappa; mördaren kunde röra sig fritt i området, uppehålla sig vid premiärministerns bil och slutligen komma denne in på livet. Man har frågat sig hur detta kunde vara möjligt.

Den censurerade Cypernundersökningen om Palmemordet

Contras Mellan Östern-medarbetare Bertil O. Wedin, som presenterade sig i förra numret, redogör i nedanstående artikel för sina försök att informera svenska myndigheter om mordet på Olof Palme. På samma gång visar han på ett tänkbart scenario för Palme-mordet som vi härmed vidarebefordrar till läsarna och andra intressenter…

Fördelen med att inte vara president längre

Lech Walesa om post-kommunismen och den demokratiska utvecklingen i Polen. Intervju av Leslie Öqvist.

Studenter som terrorister

Tomas Kohn arbetade på Jan Hus-museet i Tjeckoslovakien. Jan Hus, som var religiös reformatör, samtida med Martin Luther, firades i det kommunistiska Tjeckoslovakien som revolutionär. Därför skickades revolutionära terrorister på utbildning för att besöka museet när de hade en dag fri från terroristträningen. När Tomas Kohn kom till Sverige och en flyktingförläggning förvånades han över att känna igen många gamla besökare bland ansiktena på förläggningen…

Laos under kommunismen

1975 föll Vietnam, Laos och Kambodja för den kommunistiska aggressionen i Sydostasien. Kungen jämte otaliga undersåtar spärrades in i ett läger och dog efter tortyr och misshandel. Mycket har sagts och skrivits om maktövertagandena i de först- och sistnämnda länderna, medan betydligt mindre avhandlats om det mellersta.
Laos med drygt fyra miljoner invånare tillhör emellertid, tjugoett år efter katastrofen, alltjämt världens kvarvarande brutala kommunistdiktaturer. Kristna grupper rapporterar exempelvis om hårdnande förtryck mot deras trosfränder i landet.

Europarådet – vad är det?

För många av oss liberalkonservativa, som aktivt engagerade oss i politiken på 1950- talet, var det framför allt två frågor som stod i förgrunden, tanken på ett förenat Europa och bekämpandet av kommunismen med förhoppningen, att Sovjetväldet skulle falla samman en dag och därmed också dess lakejregimer.