Sammanfattning följer nedan

Contra nummer 4 2022 som pdf  (Endast för prenumeranter).

Beställ ett pappersexemplar här!

Per-Olof Nilsson död. Per-Olof Nilsson råkade för nästan 50 år sedan i luven på skattemyndigheterna. Han arbetade som snickare, köpte gamla slitna hus, renoverade dem och sålde dem i renoverat skick. När han blev skönstaxerad bad han om en förklaring till vad han gjort för fel. Men han fick ingen förklaring. Istället begärde skattemyndigheterna in nya uppgifter, som Nilsson inte ansåg sig förstå, särskilt som myndigheten inte kunde förklara vad han gjort för fel tidigare. Vid den här tiden fanns en lag om att man kunde placera personer i fängelse i upp till 90 dagar utan ens misstanke om brott. Den lagen utnyttjades mot Nilsson, han är den ende som vi känner till som lagen tillämpats mot. Han fick sitta sammanlagt 87 dagar i Malmö-fängelset. Han ägnade resten av sitt liv åt att driva gäck med myndigheterna.

Jordan B. Peterson. Jordan B. Peterson skrev 2015 boken Tolv livsregler – ett motgift mot kaos. En bok som såldes i miljoner exemplar och som också finns på svenska. Trots livsreglerna råkade han själv emellertid några år senare illa ut och hamnade i läkemedelsberoende i samband med sin frus cancerdiagnos. Han var illa däran och gick på en avgiftningskur i Moskva (!) Han har kommit tillbaka med en ny bok Bortom ordning: tolv nya livsregler och det var delvis om den boken han talade i Stockholm, en del av en världsomspännande turné som fortfarande pågår och som kommer att pågå in på nästa år.

Saab Bofors Test Center. Britt-Louise Hoberg intervjuar VD för Bofors Test Center i Karlskoga Stefan Krol. Saab Bofors Test Center tt företag som testar vapen från en lång rad länder innan de tas i bruk.

Svårt med returglas på Systemet. På Systembolagets hemsida kan man läsa om fördelarna med returglas för klimatet. Men faktum är att de inte tar emot returglas för pantning, inte ens de flaskor som är köpta i deras egna butiker.

Fruktan för att samhället slits itu. USA blir ett alltmer splittrat och polariserat land. Det riskerar att slitas itu. Allan C. Brownfeld var med och arbetade i Washington när demokrater och republikaner kunde prata med varandra och respektera varandras skilda åsikter. Tyvärr följer Sverige i mångt och mycket efter USA och identitetsvänstern tar efter mycket av det sämsta i USA.

Civila och flygattacker. Kriget i Ukraina har väckt många frågor om vad som är tillåtet i krig. Vad säger krigets lagar? Läs artikeln här!

Underrättelsetjänsten. ”En framgångsrik underrättelsetjänst strävar efter att ha ett informationsövertag gentemot sina motståndare.” Så står det i en skrivelse från den svenska Säkerhetspolisen (SÄPO) och det är svårt att säga emot. Varje land har ett behov av att på hemliga vägar ta reda på vad som händer i omvärlden.

Hela Latinamerika rasar. För några decennier svepte en högervåg och en demokrativåg över Latinamerika. Idag tar vänsterpopulister över alltmer och med dem försvinner demokratin.

Värmerekorden uteblev. Trots intensiv förhandsbevakning och varningar från media blev det inga värmerekord (utom på enstaka orter) i Sverige denna sommar, trots den påstådda globala uppvärmningen. De svenska värmerekorden är 75 respektive 89 år gamla.

Vilka är kurderna och vad vill de?. Liksom många andra folkgrupper bär kurderna sitt namn för att man definieras tillhöra en folkgrupp, kurder. Språk, religion och kulturella sedvanor är vanligen väsentliga för kategoriseringen – ibland självvald, ibland påtvingad.