Contra nummer 4 2018 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Ledare

I höst har vi val. Den 9 september närmar sig snabbt och då får vi väljare välja. Som ledning har de flesta av oss tidningarnas analyser och TVs partiledardebatter. Men historien ger oss ofta bättre vägledning. Marknadsekonomi och fria företag har skapat välstånd inte bara hos en del direktörer utan framför allt hos gemene man. Vi har aldrig haft så få fattiga. Sverige har ocksaådemokrati – ett styrelseskick som är bräckligt, svårt att få att fungera och kanske inte passar alla länder än trots våra ansträngningar. Men den kraften måste vi använda.

När vi lever i en demokrati kan vi rösta som vi vill, men om vi vill rösta så är vi skyldiga att ta reda på vad vi röstar på.

Inget partis bakgrund tål granskning

Ofta får vi höra att man inte kan tala med Sverigedemokraterna på grund av partiets tvivelaktiga förflutna. Men när det gäller tvivelaktiga personer i partiernas förflutna kan vi dessvärre konstatera att alla partier är lika dåliga kålsupare. Contra tittar närmare på partiernas mörka förflutna. På Sverigedemokraternas, men också på de andra partiernas.

Miljöister

Miljöpartiets politik har i regeringsställning drabbat väljarna hårt. Tokigheterna är dyra och åstadkommer förstörelse. Och eländet tar aldrig slut. Miljöpartiet vill förstöra mer. Men varför? Är miljöpartisterna bara tokiga, eller finns det en ideologisk förklaring till deras förstörelselusta? Läs artikeln här!

Isbjörnarna mår bra!

Isbjörnarna mår bra och blir alltfler. Bilden är inte alltid den som klimatalarmisterna vill göra gällande. Contra fortsätter granskningen av jordens klimat och konstaterar att vi långtifrån drabbas av en katatstrof. Det mesta verkar vara ganska bra.

Det går inte att lita på Kim Jong Un

Historien talar emot överenskommelsen mellan Kim Jong Un och Donald Trump. Nordkorea har brutit mot en rad tidigare överenskommelser och sedan träffat nya i hopp om att vinna kortfristiga fördelar. Väst har låtit sig luras gång på gång. Varför skulle det vara annorlunda denna gång?

Våldsbejakande salafism vinner mark i Sverige

I Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskaps (MSB) ansträngningar att analysera hot mot det civila samhället i Sverige har man tagit fram en rapport om salafismen i Sverige och dess växande och smygande inflytande. Rapporten är sammanställd på Försvarshögskolan och Contra ger en sammanfattning.

Vi har länge missförstått Rysslands mål

Ledande företrädare för USA har i det förflutna köpt ryska dimridåer. Idag bör vi veta bättre. Och inte minst då landets president Donald Trump.

Islamisternas inflytande i svenska partier

Islamister finns i många partier, hos moderaterna, hos Centern, hos Miljöpartiet och inte minst hos Soicialdemokraterna. En nyckelroll härvidlag innehas av den socialdemokratiska underorganisationen Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Ursprunget till denna organisation står att finna i Sveriges socialdemokraters kristna förbund, som grundades 1929 men som dessförinnan hade haft en lokalavdelning i Örebro sedan 1924. Därefter ändrades namnet till Broderskapsrörelsen innan organisationen 2011 bytte namn till Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Ordförande sedan 2015 är Ulf Bjereld, en professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, som har ett förflutet i det revolutionära partiet KPML(r). Bland medlemmarna märks samordningsminister Ibrahim Baylan samt riksdagsledamöterna Hillevi Larsson och Carin Jämtin.