Sammanfattning följer nedan

Contra nummer 3 2022 som pdf  (Endast för prenumeranter).

Beställ ett pappersexemplar här!

Varning för den annalkande istiden. Människans framsteg och dem som är däremot. ”Jordens dag” firas varje år den 22 april med en beramad nedsläckning av belysningen en timme på kvällen. I Sverige har media och även en rad kommuner backat upp evenemanget som initierades 1970 av den amerikanske senatorn Gaylord Nelson (demokrat från Wisconsin). Dock har uppmärksamheten avtagit under senare år. Avsikten var att uppmärksamma behovet av miljöpolitiska åtgärder. Begynnelseåret samlades en miljon människor i Central Park i New York. Då var det mest akuta problemet den kommande istiden…

Modulära kärnkraftverk. De nya kärnkraftverk som byggs runtom i världen är en utveckling av de kraftverk som byggdes på 1970- och 1980-talen. De är stora och dyra. Alltför dyra, sedan det ställts en rad nya tekniska krav på dem. Det har byggts ganska få stora kärnkraftverk under senare år.De flesta av dagens kärnkraftsprojekt är däremot mindre och billigare. Morgondagens kärnkraftverk kommer inte att vara gigantiska anläggningar som producerar 1500 MW utan mindre ”modulära” kärnverk. Något som Sverige reglerar bor.

Putinkramare i E4-kyrkan. I Stockholm ligger den så kallade E4-kyrkan, med ett rött torn i trä som sticker upp över en av Essingeledens broar. Kyrkan är privatägd, men har på senare tid mer eller mindre tagits över av den Putin-lierade Rysk-ortodoxa kyrkans församling i Stockholm.

Barnomhändertaganden. I januari varnade en muslimsk organisation för Sverige, där de sociala myndigheterna omotiverat omhändertar muslimska barn. Svenska medier behandlade uttalandet som mer eller mindre förvirrat och det försvann snart ur debattens fokus, även om vissa muslimska företrädare arbetade för att hålla liv i anklagelserna. Det finns dock anledning att sätta större tilltro till det kritiska uttalandet än till svenska medier och myndigheter. Med en väsentlig skillnad. Det handlar inte om muslimska barn utan om barn i största allmänhet. Muslimska likväl som andra. Ungefär 10000 barn om året omhändertas av svenska sociala myndigheter, motsvarande ungefär en tiondel av en årskull.

Enes Kanter Freedom. Enes Kanter har turkisk bakgrund, men han är en mycket framgångsrik basketspelare som från 17 års ålder spelat hela sin karriär som basketspelare i USA. Dock med många års spel i det turkiska landslaget. Av politiska skäl blev han berövad sitt turkiska medborgarskap, men när han 2021 blev amerikansk medborgare la han till ett nytt efternamn, Freedom, för att understryka sin politiska övertygelse. Läs artikeln här.

Kommunismen i Indonesien. En färsk bok skildrar efterkrigstidens utveckling i Indonesien. Även om boken lutar klart åt vänster har den många intressanta inblickar att ge i de ”alliansfria ländernas” spel på Sovjetunionens planhalva under det Kalla kriget.

Nationalsocialism och kommunism. Nationalsocialism och kommunism är två grenar av samma otrevliga totalitära träd. I Sverige har nationalsocialisterna även under de mest framgångsrika tiderna fått nöja sig med några tiotusentals röster. Kommunisterna har däremot kunnat räkna sina röster i hundratusental.

Marina Ovsyannikova protesterar i rysk TV. Den 14 mars 2022 blev Marina Ovsyannikova känd över hela världen sedan hon i direktsändning på rysk statlig TVs främsta nyhetssändning, Vremja, visat upp ett plakat med protest mot kriget. Skylten som var skriven både på ryska och engelska löd: Stoppa kriget. Tro inte på propagandan. Ryssar mot kriget. Samtidigt skrek hon ”Stoppa kriget! Inget krig!” Det tog bara några sekunder innan nyhetssändningen fortsatte med ett förinspelat inslag om läkemedel.