Enes Kanter har turkisk bakgrund, men han är en mycket framgångsrik basketspelare som från 17 års ålder spelat hela sin karriär som basketspelare i USA. Dock med många års spel i det turkiska landslaget. Av politiska skäl blev han berövad sitt turkiska medborgarskap, men när han 2021 blev amerikansk medborgare la han till ett nytt efternamn, Freedom, för att understryka sin politiska övertygelse.

I USA är basketboll en av de stora lagsporterna (jämte baseball, amerikansk fotboll och ishockey). De professionella spelarna tjänar mycket pengar och världens elit samlas i den amerikanska professionella ligan. Andraklassens amerikanska basketspelare blir inte sällan toppspelare i den svenska basketligan som håller en helt annan lägre klass än den amerikanska.

En av topparna i den amerikanska ligan är den från Turkiet härstammande Enes Kanter Freedom. När han efter många år som professionell basketspelare blev amerikansk medborgare ville han ha ett amerikanskt namn och han la till sitt turkiska namn Enes Kanter det nya efternamnet Freedom.

Under sin skoltid gick han i skolor kopplade till den av president Erdogan hatade Gülen-rörelsen. Redan som tonåring blev han professionell basket-spelare i Istanbul-klubben Fenerbahce (som väl i Sverige är mest känd för sitt framstående fotbollslag).

Redan som sjuttonåring flyttade han till USA där framstående idrottstalanger ofta rekryteras för att spela i skollag.

När Enes flyttade till USA kom han i kontakt med Gülen-rörelsens förgrundsfigur Fethullah Gülen, vilket knappast gjorde honom populärare hos den turkiska regimen.

Enes har varit uttalat kritisk mot president Erdogan och kallat honom vårt århundrades Hitler. När han ändrade sitt namn till Enes Gülen fick hans pappa sparken som universitetsprofessor vid Thrakiska Universitetet. Enes pappa blev anklagad för att vara terrorist 2018 och greps, men släpptes efter fem dagar. Enes ansåg att det var hans kritik mot den turkiska regimen som skapat problemen för pappan. Enes begärdes utlämnad till Turkiet för medlemskap i en Gülen-organisation, men Interpol vägrade att sätta upp honom på listan över efterlysta personer och USA vägrade utlämning. Turkarna förklarade att alla medlemmar i den aktuellaorganisationen som inte visade sig i Turkiet senast i september 2017 skulle berövas sitt turkiska medborgarskap och sedan blev Enes statslös tills han blev amerikansk medborgare i november 2021. Då bytte han samtidigt namn från Enes Kanter till Enes Kanter Freedom.

I Tukiet har han åtalats i sin frånvaro för olagligt medlemskap i en Gülenorganisation och åklagaren begärde att han skulle straffas med mer än fyra års fängelse.

När han år 2017 var i Indonesien på ett träningsläger försökte indonesiska statstjänstemän gripa honom, men han lyckades fly till Rumänien, där det dock visade sig att hans turkiska pass blivit indraget.

Han har senare återvänt till USA men avstått från resor till både Kanada och Europa, då han anser sig vara utsatt för hot från Erdogan-regimen. 2019 kallade han Kinas diktator Xi Jinpingför just diktator och har uttalat sitt stöd både för ett fritt Tibet och för uigurerna.

Kineserna svarade med att stoppa tillgången till Boston Celtics matcher på nätet. Det var i Boston Celtics som Enes spelade. 2019 deltog han i en demonstration i Washington för uigurerna sak.

Han har etablerat sig väl i USA och umgås med Ariana Rockefeller, sondotter till magnaten och bankmannen David Rockefeller.