Sammanfattning följer nedan

Contra nummer 3 2021 som pdf (endast för prenumeranter)

Beställ ett pappersexemplar här!

 

Ledare: Ytterligare ett skäl för medlemskap i NATO

–Det är väl klart. Han var den som tjänade på kapningen. Lukasjenko som länge strävat efter ett viss oberoende från Ryssland har gjort sig ovän med EU och får nu snällt be Putin om all hjälp. Och i Belarus har han ju inte många vänner. Vi får väl se hur det går med Belarus efter detta. Blir det ett nytt Krim?

Nej, nu är det bara NATO som kan ge oss ett tryggare liv. Se till att vi kommer igång med en ansökan. Det är ju majoritet i Riksdagen för NATO som jag förstår det.

 

Tvåstatslösning omöjlig av Tommy Hansson

”Konflikten mellan Israel och palestinierna har för länge sedan spridit sig långt utanför Mellanöstern. Den är synlig i hela Europa och i stora delar av övriga världen. Därför angår den oss alla.”

Så skriver Bengt G Nilsson i boken Israel och hennes fiender (Ethno press 2020, 344 sidor) som dels ger en överskådlig bild av den israelisk-palestinska konflikten, dels beskriver hans egen metamorfos från PLO- och Arafat-vän till Israel-sympatisör.

 

Vi behöver plast! Av C G Holm

Vi behöver plast! Den förlänger och underlättar våra liv och de negativa effekterna av plastavfall är betydligt mindre än man tidigare trott.

Se dig om i din omgivning. I köket, i sovrummet, på arbetsplatsen, i bilen. Överallt möts du av plast, plast som är till stor nytta och som gör det omöjliga möjligt. Tänk efter hur många olika plaster och plastprodukter du stöter på varje dag. Det handlar inte om tiotals utan snarare hundratals. De många småsaker som gör ditt liv enklare och bekvämare, saker som din farfar och mormor inte hade tillgång till eller vars motsvarigheter var tillverkade av plåt och rostade sönder och var mångdubbelt tyngre än dagens motsvarigheter i plast.

 

Taiwan – den farligaste platsen på jorden! Av C G Holm

Den farligaste platsen på jorden, så sammanfattar den brittiska tidskriften The Economist situationen för dem som bor på Taiwan.

Taiwan är en liten demokratisk önation som hotas av att uppslukas av den kommunistiska diktaturen Kina, som anser att Taiwan är en del av Kina. Ön har 24 miljoner invånare, vilket kan jämföras med Kommunist-Kinas 1,4 miljarder.

 

Det ihåliga sysselsättningslöftet av Géza Molnár

EUs lägsta arbetslöshet 2020 var Stefan Löfvens vallöfte 2014. I verkligheten ligger Sverige på 23 plats. Läs artikeln här!

 

Amerikanska presidentvalet av Joakim Förars

Donald Trump, och många med honom, tror att presidentvalet har stulits genom omfattande valfusk. Vad baserar sig denna uppfattning på? Mainstream media framhåller ivrigt att det inte finns några bevis, men en avgörande fråga är vilken typ av bevisföring som räknas. Direkta bevis på konkreta fall som uppdagats finns inte i sådan omfattning som vore relevant, men däremot finns det allvarliga indicier på att det officiella valresultatet inte återspeglar verkligheten.

 

Kritisk rasteori – ett angrepp mot Västerlandets civilisation av Allan C. Brownfeld

För några decennier sedan kämpade Medborgarrättsrörelsen, med Martin Luther king Jr i spetsen, för att upprätta det ”färgblinda samhället”, där hans barns karaktär spelade större roll än deras hudfärg. Idag spelar tvärtom ”ras” allt större roll i det amerikanska samhället.

 

Muhammed, islam och islamismen

Muhammeds liv och verksamhet påverkar liv och leverne än idag för en miljard muslimer. Vi går här igenom vad som med någorlunda säkerhet kan sägas om Muhammed och hur han påverkat världen, framförallt då i Mellanöstern.

 

Bokrecension: Leif Erixell: Handbok i aktuell politik

Leif V. Erixell, ordförande för Medborgarrättsrörelsen i Sverige, har sammanställt en liten handbok som beskriver det mesta som är underligt i dagens politiska värld. Det första avsnittet beskriver på dryga hundra sidor samhället av idag. De avslutande dryga 200 sidorna är en ”samhällspolitisk ordbok” som i bokstavsordning beskriver konstiga ord i det moderna politiska språket. Idén kan jämföras med Contra-artikeln i nummer 5 2020 Nya konstiga ord med den skillnaden att Erixell har fler sidor att skriva på och därför kan ta upp fler ord och vara mer utförlig i sin beskrivning. I grunden är det dock samma beskrivning av hur extremvänstern och MSM (main stream media) använder språket för att förvrida världen.

 

Bokrecension: Hanne Kjöller: Vad får vi för forskningspengarna? Allt mindre!

Hanne Kjöller är en av ganska få journalister på Dagens Nyheter som inte följer strömmen oreflekterat utan faktiskt skriver tänkvärt och självständigt.

Nu har hon gett sig på att skriva en bok om forskningspolitik, en bok som är insiktsfull. Skriften har den alarmerande titeln Kris i forskningsfrågan med undertiteln Vad fan får vi för pengarna? För det är ju vi skattebetalare som står för notan när universitet – högre utbildning och forskning – ska betalas. En stor del av forskningen sker i företagsvärlden, men den är av naturliga skäl mycket målinriktad på att ta fram nya produkter.