Contra nummer 3 2008 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Det våldtagna Tibet har börjat tröttna
av Tommy Hansson

Tibet har återigen hamnat i världshändelsernas centrum. Detta kan vi tacka det faktum att 2008 års olympiska spel av Internationella olympiska kommittén tilldelades Peking i Kina. Tibet var ända från 600-talet och framåt en självständig stat som endast med korta avbrott ockuperades av främmande makt. Den alltjämt pågående kinesiska ockupationen inleddes 1950. Den senaste tidens protester visar att allt fler tibetaner börjar tröttna på de ständiga kinesiska övergreppen.

 

Lidandet kan bara upphöra när Tibet är fritt!

En av de mest skakande berättelserna om det kommunistkinesiska förtrycket i Tibet och dess metoder har skrivits av den tibetanske munken Palden Gyatso. När hans vittnesbörd Fire Under the Snow kom ut 1997 väckte den stort internationellt uppseende genom den osminkade, men samtidigt nyanserade, skildringen av Paldens 33 år i fängelser och läger. Han frigavs 1992 och lyckades då fly från Tibet tvärs över Himalaya till Dharamsala i Indien, dit han förde med sig en utsmugglad uppsättning kinesiska tortyrredskap.

Propagandakulisserna i Berlin och Peking

Vid två tillfällen i OS-historien har spelen arrangerats i totalitära diktaturstater: i Berlin i Nazityskland 1936 och i Moskva i Sovjetunionen 1980. I ingetdera fallet sparades det på krutet när det gällde att propagera för nationalsocialismen respektive kommunismen. Kortsiktigt blev därför evenemangen stora framgångar för regimerna, även om Moskva-OS drabbades av en kännbar bojkott. Men i det långa loppet gick det sämre – omkring ett decennium efter spelen hade diktaturerna krackelerat, låt vara av olika orsaker. Måhända innebär också Peking-OS början till slutet för kommunistdiktaturen i röda Kina.

40 år efter kårhusockupationen

För 40 år sedan, i maj 1968, ”ockuperade” en kommunistisk mobb studenternas kårhus i Stockholm. Av någon anledning har det misslyckade mötet i vänsteroreinterade media framställts som en stor händelse. Det hela slutade dock snöpligt med att några hundra trumpna ockupanter fick tåga ut under polisbeskydd sedan maten tagit slut. Tusentals antikommunister skanderade protester. Och Stockholms Universitets Studentkår togs från nästa kårval över av högern (”Opposition ’68”), som behöll ledningen för Kåren ett par decennier.

Contra har talat med två som var med. En inne i Kårhuset och en i folkmassan utanför.

Clarence Thomas och vänsterns hets
av Allan C. Brownfeld

Historien om Clarence Thomas liv, uttryckt i Thomas memoarbok My Grandfather´s Son (Harper förlag), är förutbestämd att bli en amerikansk klassiker inte olik Frederick Douglass och Booker T. Washingtons självbiografier.

Högern tar över i Sydkorea
av Tommy Hansson

Vänsterns åtta år långa era i Sydkorea är över. I presidentvalet i december vann den 66-årige Lee Myung-bak från det borgerliga partiet Hannara (Grand National Party, GNP) en jordskredsseger över vänsterkandidaten Chung Dong-young. Också i parlamentsvalet segrade Lees parti och fick 153 av 299 platser i nationalförsamlingen. Vänsterinriktade United Democratic Party (UDP) blev näst störst med 81 platser. Lee, som är känd under smeknamnet ”Bulldozer”, är en dynamisk politiker med ett rätt brokigt förflutet.

”Rättvisemärkt” – halvdåliga produkter och en organisation som skär 80 procent emellan
av Fredrik Runebert

Handeln med rättvisemärkta varor, såsom kaffe och choklad, har ökat mycket under de senaste åren. Många politiker, främst socialdemokrater, har börjat ställa krav på att kommuner enbart ska köpa in rättvisemärkta produkter. Av denna anledning är det viktigt att grundligt granska vad rättvisemärkning egentligen innebär. Den här artikeln kommer att ge en översiktlig bild av bakgrunden till rättvisemärkningen samt ta upp argument för och emot en sådan märkning.