Sammanfattning följer nedan

Contra nummer 2 2023 som pdf  (Endast för prenumeranter).

Beställ ett pappersexemplar här!

Ledare: Lata fransmän som bråkar om höjd pensionsålder till 64. I Sverige är det tyst om höjningen till 67 och snart 68..

Intervju med ”högerspöket” Bari Weiss; Bari Weiss själva existens retade upp kol­legorna på New York Times. Hon tog upp heta ämnen och hade för det mesta avvi­kande åsikter. Till slut fick hon nog och sa upp sig. Nu jobbar hon åt Elon Musk.

Dan Ahlmark: Utvecklingen till fria människor. Individualism contra kollektivism. Två motpoler i det mänskliga tänkandet. Dan Ahlmark redogör för vägen via individualismen till den fria människan. Läs artikeln här.

Tommy Hansson: Rysslands misslyckade ockupation av Gotland 1808. Under 1808 ockuperade Ryssland Gotland. Svenskarna kapitulerade när ryssarna kom och när svenska trupper landsteg på Gotland kapitulerade ryssarna omgående och skeppades hem. Inte ett skott avlossades under de tre veckor ockupationen varade.

C G Holm: Var Muhammed schizofren? Var Muhammed kriminell eller var han schizofren? J. K. Sheindlin diskuterar frågan i en bok.

Allan C. Brownfeld: Den fria världens ledare. Den Internationella Brottmålsdomstolen i Haag har utfärdat en arresteringsorder på Vladimir Putin för krigsbrott.

Britt-Louise Hoberg: Fredsmäklare istället för vapen. Vid internationella konflikter är med­ling istället för vapen en alternativ lös­ning. Trots att medling vid internationella tvister, är en av de äldsta och vanligaste konfliktlösningsmetoderna, tillverkas det och levereras vapen mera än någonsin. Sverige har, sedan finska vinterkriget 1939, haft som policy att inte skicka va­pen till land i krig, men idag producerar och levererar Sverige vapen till land i krig.