Contra nummer 2 2017 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Jakt på jägarna

Politikerna ska visa sig handlingskraftiga mot terrorism och annan brottslighet och jagar jägare, sportskyttar och legala vapen. Som nästan aldrig används i brottsliga sammanhang. Samtidigt väller de illegala vapnen in i landet. Till en del med hjälp av Postnord, som till 60 procent ägs av svenska staten.

Hungerstrejk som vapen

De senaste årens stora migrantvåg in i Europa har fört med sig politiska kampanjer och ”terror-tsunami”, i form av hungerstrejk, självmordsbombning och övriga oroligheter.

 

Giftspindeln bet kommunismen i Öst-Berlin

Giftspindeln tarantella gav namn åt en giftig satirtidskrift som spreds i Östtyskland under det Kalla kriget. Tidvis var upplagan uppe i 250 000 exemplar. Den delades bland annat ut vid gränsövergångarna, som fritt kunde passeras fram till 1961. Men när Skammens Mur byggdes tvärs igenom Berlin den 13 augusti blev distributionen svårare och tidskriften lades ner följande år.

 

Invandrarna och brottsligheten

Flera oppositionspartier och flera ledande media krävde i början av året att Brottsförebyggande Rådet skulle få i uppdrag att förnya de rapporter om invandrarnas brottslighet som rådet gjorde 1986 och 2005. Sedan 2006 har det kommit 1 237 069 nya invandrare till Sverige och därtill har den etniska sammansättningen av den invandrade befolkningen ändrats kraftigt, särskilt kraftig har ökningen varit från länder som tidigare utmärkt sig ofördelaktigt i jämförelse med andra länder. Debatten rasade högt några veckor. BRÅ förklarade att de självklart gjorde de utredningar som regeringen begärde, men att de inte själva såg något intresse i att utreda just den här frågan. Justitieminister Morgan Johansson förklarade sedan att det inte behövdes någon utredning, eftersom data fanns i de tidigare undersökningarna, från 1986 och 2005. Contra tar honom på orden och återger här den artikel i Contra nummer 1 2006 som refererade utredningen från 2005. Det är vad justitieministern vill att vi ska veta om invandringen och brottsligheten.

Kurdiska kvinnor i kamp mot IS

Kurdiska kvinnornas främsta vapen mot IS Islamiska staten är läppstift, makeup och lång hårfläta. Läs artikeln här!

 

Putins dubbelspel

Spelet mellan Ryssland, USA och NATO blir alltmer sofistikerat. Mellan ligger Ukraina, som vill ansluta sig till både EU och NATO, men där Ryssland försöker få dem att erkänna annekteringen av Krim och dessutom talar med dubbel tunga om ”folkrepublikerna” Donetsk och Luhansk, som å ena sidan i stort sett kontrolleras av Ryssland, men Ryssland anser å andra sidan i officiella sammanhang att Minsk-avtalet, som utesluter en lösning av konflikten med militära medel, ska hållas.

Den ryska dokusåpan: Show, nihilism och ondska

Den London-baserade TV-producenten och författaren Peter Pomerantsev fick under sina år i den ryska TV-industrin rika möjligheter att blicka in i minsta vrå av Ryssland under Putin.

Det är en onekligen fascinerande men långt ifrån uppbygglig bild Pomerantsev presenterar i sin bok Ingenting är sant och allting är möjligt

 

Vänta med klimatåtgärder – om det behövs har våra rika barnbarn bättre råd

Klimathysteriker som vill ge alltför mycket makt till övernationella organisationer, som knappast gjort sig kända för effektivitet, vill spendera biljoner kronor på klimatåtgärder som ska få verkan vid kommande sekelskifte. Trots att det mesta talar för att våra barnbarn då kommer att ha betydligt mer resurser att röra sig med, om det verkligen behövs några åtgärder.