Contra nummer 2 2014 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Vänsterns företag kontrollerar dig!
av C G Holm

Offentlighetsprincipen är ett grundläggande inslag i Sveriges grundlagar. Genom offentlighetsprincipen ska medborgarna i princip ha tillgång till det mesta av offentliga handlingar. Och till offentliga handlingar hör mycket av det som i andra länder inte betraktas som offentligt, exempelvis Din deklaration, om Du haft med Kronofogden att göra och så vidare.

Den delen av offentlighetsprincipen råkar snart på kollisionskurs med integritetsaspekter, som fått allt större betydelse i Google-världen. Det blir alltför lätt att skaffa fram integritetskränkande uppgifter om Dina medmänniskor. Den svenska politiska lösningen har varit att sätta käppar i hjulen för en modern informationshantering.

Privata skolor lockar fattiga i u-länder
av Fredrik Runebert

Andelen barn från fattiga hushåll som får utbildning har kontinuerlig ökat under flera decennier. Andelen läs- och skrivkunniga i åldrarna 15 till 24 år har ökat från 83 procent 1990 till 89 procent 2009. I dag är 90 procent av alla barn i de lägre grundskoleåldrarna inskrivna på en grundskola. En viktig förklaring till denna utveckling är den snabbt expanderande marknaden för privata skolor i utvecklingsländer. Merparten av dessa privata skolor är oregistrerade och inte godkända av myndigheterna. Skolorna tar även ut låga skolavgifter från föräldrarna.

Danmark går i täten när det gäller att avslöja Kalla krigets hemligheter

En dansk tegelsten (två band faktiskt) avslöjar det mesta om dansk politik under det Kalla kriget. Bland annat berättas om hur KGB skrev artiklar i dansk press, undertecknade av nu med namn avslöjade ”journalister”. När får vi se samma avslöjanden i Sverige?

Professionell attack mot amerikanska elförsörjningen

En sannolik terroristattack med hög grad av sofistikering gjordes mot en transformatorstation i Silicon Valley förra året. Den uppmärksammades inte stort, eftersom den skedde natten efter attnntatet mot Boston Marathon, men den uppfattas av expertis som ett test vad terrorister skulle kunna göra med det amerikanska elnätet. Läs artikeln här!

Kommunistisk skamfläck mitt i Stockholm
av C G Holm

Mitt i centrala Stockholm, på en bakgata visserligen, men bara några hundra meter från Hötorget ligger en skamfläck i Stockholms krogvärld. Krogen KGB. Där KGB ska uttydas Komitet Gosudarstvennoj Bezopasnosti. Stället skulle kunna fungera som kvarterskrog, om det inte vore för att det ligger där det inte bor några människor, längs horgatan Malmskillnadsgatan.

Nya avslöjanden om världens värsta diktatur i FN-rapport
av Géza Molnár

FN har – hur osannolikt det än kan låta – inrättat en kommission för att granska brotten mot mänskliga rättigheter i Nordkorea. Än mer osannolikt är att diktaturkramarnas särskilda forum inom FN, Rådet för mänskliga rättigheter, enhälligt antog förslaget om inrättandet av den särskilda kommissionen för granskning av Nordkorea. Till rådets 47 medlemmar hör bland annat Saudiarabien, Kina, Burkina Faso, Kuba, Ryssland och Venezuela, för att nämna några av de ruggigare exemplen på vilka som internationellt anses företräda mänskliga rättigheter.

Kinas ekonomi börjar svaja
av Filip Björner

Den kinesiska ekonomin har utvecklats raskt under senare decennier. Främst tack vare att den kommunistiska regimen insett att kapitalismen är ett överlägset ekonomiskt system och att man släppt marknadsekonomin fri. Men fortfarande under det Kommunistiska Partiets kontroll och utan de demokratiska institutioner som blir följden av varje välutvecklat kapitalistiskt system.

Ny al-Qaida-grupp bildad i Gaza
av Tommy Hansson

Enligt en rapport från den palestinska Independent Commission for Human Rights (ICHR) nyligen har såväl den Palestins-ka myndigheten som Hamas systematiskt våldfört sig på de mänskliga rättigheterna på Västbanken och i Gazaremsan. Detta borde vara ett memento för alla som tror att det Fatah-baserade myndigheten till skillnad från terrorrörelsen Hamas står för någon form av demokrati i det så kallade Palestina.

Bland kanaljer och ämbetsmän – Olof Frånstedt, Spionjägaren del 2

Spionjägaren del 1 utkom hösten 2013 där Olof Frånstedt, som ledde det svenska kontraspionaget 1966–1978, beskrev sin bakgrund samt ett antal intressanta och viktiga ärenden, bland annat Wennerströms och Berglings spionerier samt dramat vid västtyska ambassaden i april 1975. Del 2 (våren 2014) omfattar, inklusive förordet, 20 högintressanta kapitel, vilka kan läsas i vilken ordning som helst, beroende av hur man lockas av rubrikerna.

Bland kommunister och antikommunister –Kjell Albin Abrahamson

Gamle medarbetaren i Sveriges Radio, Kjell Albin Abrahamson (länge baserad i Warszawa, varifrån han rapporterade om kommunismens fall under många år) har skrivit en bok som mycket väl skulle kunna platsa i sin helhet i Contra. Det är en genomgång av främst det svenska Kommunistpartiets historia, där varje partiledare ges ett eget kapitel. I ett avslutande kapitel träder Kjell Albin Abrahamson själv fram under kapitelrubriken Hur jag blev antikommunist.