Contra nummer 2 2004 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Korstågen – reaktion mot islamiskt våld
av Tommy Hansson

Korstågen ägde rum för nästan ett millennium sedan, men ger fortfarande eko i den politiska debatten. För några decennier sedan användes begreppet ”korståg” (på engelska crusade) mestadels i positiv bemärkelse, men numera får ordet nog anses vara ett skällsord. Icke minst brukar militanta muslimer och deras eftersägare avfärda framsynt västdemokratisk utrikespolitik såsom ”korståg” eller uttryck för ”korstågsmentalitet”.

Men vad stod de egentliga korstågen – sammanlagt sju – i verkligheten för? Var det fråga om erövringspolitik, eller fanns det även positiva element i dessa kristna företag gentemot dåtidens islamiska värld?

Nyttiga idioter som hjälpte Sovjetunionen
av Allan C. Brownfeld

Över hela världen har kommunistregimerna fallit. Det kan numera inte råda några tvivel om vad folken i Litauen, Lettland, Estland, Östtyskland, Rumänien, Ungern, Tjeckoslovakien och andra stater – inklusive Ryssland – som underkuvades anser om kommunismen

Östtyska Stasis verksamhet i Danmark
av Bertil Häggman

I förra numret av Contra berättade Bertil Häggman om östtyska Stasis verksamhet i Sverige. Nu har turen kommit till Danmark. Artikeln bygger på ett omfattande studium av den gamla spionorganisationens nu inte längre hemligstämplade dokument.

Så sveks demokraten Tshombe
av Tommy Hansson

I år är det 35 år sedan Moïse Tshombe, ledare för den kongolesiska utbrytarrepubliken Katanga i början på 1960-talet, avled. Han kidnappades och fördes till fångenskap i Algeriet där han dog bara 50 år gammal 1969 utan att någon lyfte ett finger för att hjälpa honom.

Tshombe avfärdades av dåtidens politiska korrekthet som en belgisk marionettfigur men var i verkligheten en sansad politiker av västerländskt snitt, mer inställd på pragmatiska förhandlingar än nationalistisk konfrontation. Detta till skillnad från Moskvas handgångne man Patrice Lumumba. FN, inklusive Sverige, spelade en mycket tveksam roll i konflikten.

Dubbelspel, förräderi, arkebuseringar

En läkare från Göteborg greps för någon månad sedan på flygplatsen i Frankfurt. Han – och hans bror – var viktiga kuggar i spionmaskineriet som försåg Sovjet med hemligheter från Västs försvar. Västs viktigaste försvarshemligheter avslöjades. Viktiga agenter i Sovjet arkebuserades. Läs om dubbelspel och intriger!