Contra nummer 2 1998 som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Marek Zyto: Att överleva Förintelsen

Contra-medarbetaren Marek Zyto är polsk jude. I tonåren blev hans hemland ockuperat av Nazi-Tyskland och han flydde österut – för att drabbas av kommunisterna, som han lärde känna in bara på kroppen. I detta nummer av Contra finns ett utdrag ur boken I väntan på Messias – att överleva Förintelsen, som nyligen getts ut på Contra Förlag.

I Contra nummer 2 1998 finns en rad artiklar från Tommy Hanssons besök i Litauen och vid kärnkraftverket Ignalina.

Säkerheten främst i Ignalina

Vid besöket i Ignalina gavs tillfälle att gå igenom den nya syn på säkerhet som utvecklats med västerländsk – bland annat svensk – hjälp. Det är bara 60 mil från Ignalina till den svenska kusten och säkerheten i Ignalina är därför en fråga som i hög grad berör Sverige.

En halv miljard för kärnsäkerhet i Öst

I och med Sovjetunionens sammanbrott fick Litauen ta över ansvaret för kärnkraftverket i Ignalina. OECD-länderna driver sedan 1992 ett säkerhetsprogram för kärnkraftverk i öst, särskilt då de kolgrafitreaktorer som finns bland annat i Ignalina och Tjornobyl. Sverige har hittills satsat en halv miljard på säkerhet i kärnkraftverken i Öst.

Ny optimism präglar Litauen

Länge ansågs Litauen vara det minst utvecklade landet i Baltikum. Men utvecklingen under bara det senaste året har drastiskt ändrat på bilden. Investeringarna ökar, privatiseringarna har kommit igång och Litauen kännetecknas av en optimism, eftersom man känner att man är på rätt väg.

Krigsförbrytaren

Tommie Ullman intervjuar Tommy Hansson om hans nya bok “Krigsförbrytaren”, en spänningsroman på temat att en nazistisk krigsförbrytare gömmer sig i Sverige.

Kosmopoliten Arthur Koestler

I serien “Det kalla krigets hjältar” har turen denna gång kommit till Arthur Koestler. Koestler var intellektuell och mycket berest. Han föddes i Budapest och blev i 25-årsåldern aktiv kommunist. Han reste i Stalins Sovjet på 1930-talet och var en av de “nyttiga idioter” som skrev hyllningsartiklar till systemet i pressen i Väst. Koestler deltog som korrespondent i spanska inbördeskriget, tillfångatogs av Francos trupper och dömdes till döden som kommunist. Han utväxlades dock och övergav snabbt kommunismen och skildrade sin omprövade syn på Stalin i boken “Natt klockan tolv på dagen”. Han skrev en rad väsentliga böcker som gav ett nytt perspektiv på den marxistiska ideologin.

Sydafrika mot katastrof under ANC och Mandela

De första åren med Nelson Mandela som president var en positiv överraskning. Men nu börjar landet röra sig i fel riktning. Mandela höll nyligen ett fem timmar (!) långt tal där han brännmärkte oppositionen och beskyllde media att delta i en kontrarevolutionär konspiration. Man letar efter syndabockar sedan de breda vallöften man utställde inte har kunnat infrias.

Indien – en papperstiger

Är Indien en industriell stormakt i vardande? En jättemarknad som går svenska exportörer förbi? Nej säger konsulten Gunnar Palm. Indien – med sin miljard invånare – har inte större betydelse för världsekonomin än Schweiz.

Martin Contra simmade till Väst

Finaste namnet i Contras prenumerantregister har – Martin Contra. Martin kom till Sverige efter att ha flytt från sitt gamla hemland Tjeckoslovakien 1968. Han simmade över gränsfloden mot Österrike, sedan han som gränsvakt lärt sig bevakningens alla svagheter. Martin berättar i en intervju om kommunismen, sin flykt och sin verksamhet i Sverige som musikproducent och låtskrivare.

Burkes idéer

Joakim Förars menar att Edmund Burkes idéer var “väl avvägda och insiktsfulla”.