Läs tidningen som pdf

Beställ ett pappersexemplar här!

Ledare: Perspektiv på regeringsbildningen

Sverige har under flera perioder styrts av minoritetsregeringar. Det är ingen skillnad nu. Det som är viktigast idag är att ta makten och tillsätta en statsminister. Då kan man genomföra en stor del av vad man lovat väljarna. Makten innebär också betydande fördelar inom områden som utnämningar, direktiv till utredningar, verkställande av åtgärder med mera. Av hundra beslut kanske bara ett kommer upp i Riksdagen.
Alliansen skulle bli beroende av SD hävdade Lööf och Björklund. Men Alliansen kunde ha lagt fram sina förslag i Riksdagen och där skulle de flesta gå igenom, eftersom antingen SD eller S skulle rösta för. Om SD inte ville stödja ett förslag så skulle det endast haft betydelse om också S röstat emot. Alliansen skulle för att få igenom sina förslag i Riksdagen inte att varit särskilt beroende av SD utan endast vara beroende av en hoppande majoritet med stöd av antingen SD eller S.
Men nu blev det en S-MP-regering som behöver stöd av V, med dess mörka kommunistiska bakgrund. Det borde väcka obehagliga känslor.

Britt-Louise Hoberg: Nya försök att upphäva offentlighetsprincipen

Ska allmänheten i praktiken förbjudas ta del av offentliga handlingar och domar? Regeringen vill sätta stopp för att vem som helst ska kunna ta del av om någon är dömd för brott.

Ben Riley-Smith: Kellyanne Conway

Den enda, familjen oräknad, från Donald Trumps presidentvalskampanj, som fortfarande befinner sig i en central position i Vita huset är Kellyanne Conway. Här förklarar hon sin lojalitet med presidenten, att hon framför uppriktig kritik, men bara bakom stängda dörrar. Och hur hon ser på sina före detta kollegor.

Dan Ahlmark: Äldre vita män

Det har blivit allt vanligare att låta vreden gå ut över ”äldre vita män”. Helt oförtjänt menar Dan Ahlmark som pekar på de äldres kunskaper och erfarenheter; de vita som skapare av merparten av vår teknologi och civilisation och männen som bärare av viktiga egenskaper för utveckling i samhället. Läs artikeln här.

Rysslands satelliter

Ryssland har mellan 1992 och 2014 successivt lagt under sig områden i närliggande länder och etablerat ”självständiga stater” som i praktiken kontrolleras av Ryssland. Det handlar om sex ”länder” samt Krim, som direkt inkorporerats i Ryssland.

Stockholmsinitiativets ordförande Per Welander intervjuas om vad man ska tro i klimatfrågan

Ska man tro ledande media står vi inför en global klimatkatastrof. Och ska man tro dem är vetenskapen överens om det. Som vi bland annat fört fram i Contra finns det andra uppfattningar och massor med bluffar bland klimatalarmisterna. Vi har talat med Per Welander, ordförande i Stockholmsinitiativet, en organisation som arbetar för att sprida information i klimatfrågan.

C G Holm: Korallreven klarar sig bra

Klimatalarmisterna hotar med utrotning av världens korallrev, inte minst då Stora Barriärrevet utanför Australien. Stora Barriärrevet har varit helt borta flera gånger under de gångna 30 000 åren och alltid kommit tillbaka…

C G Holm: Önation som skulle dränkas satsar på ny storflygplats

För 31 år sedan skulle önationen Maldiverna i Indiska Oceanen försvinna under havsytan inom 30 år. Det blev inte riktigt så. Maldivernas regering satsar nu på turismen och bygger en ny storflygplats, och kreditgivarna satsar gärna pengar på den nya flygplatsen, som rimligen behöver minst femtio år på sig för att försvara investeringen.

C G Holm: Vetenskapen högst oenig om klimatet

Att vetenskapen skulle vara enig i klimatfrågan, ja att 97 procent skulle vara överens är en bluff och inget annat. Contra ger (som vanligt) en mer balanserad syn på frågan än dominerande vänstermedia. I den här artikeln tittar vi inte närmare på klimatet utan istället på bluffen om vetenskapens åsikter i frågan.

Tommy Hansson: Rysk historia från Rurik till Putin

”Ryssland är en del av den europeiska civilisationen.” Det konstaterar Rysslandskännaren och historikern Kristian Gerner i sin bok Rysslands historia (Historiska Media 2017, 365 sidor). Samtidigt är det ett faktum att samma Ryssland, som till ytan är det största landet på jorden, även omfattar en betydande del av Asien. Gerner har lyckats ge en såväl välskriven som värdefull sammanfattning av det väldiga rikets delvis våldsamma historia.

Allan C. Brownfeld: I New York medges abort fram till födelseögonblicket

I januari i år ändrade delstaten New York abortlagstiftningen så att abort medges fram till födelseögonblicket. När guvernören Andrew Cuomo skrev under lagen jublade delstatsförsamlingens demokratiska ledamöter. Delstaten Virginia var på vippen att följa efter, men där stoppades förslaget av republikanerna.

Bokrecension: Magnus Utvik På kant med (v)verkligheten

En person med ett mörkt förflutet är Magnus Utvik, som var aktiv i Vänsterpartiet Kommunisterna och deras ungdomsförbund Kommunistisk Ungdom under fyra år. Nu har tiden kommit att göra upp räkningen och han sammanfattar det som en plikt att skriva om kommunismens mörka förflutna: ”Det är jag skyldig dissidenterna efter fyra år i olika kommunistiska rörelser, att sprida ljus över deras liv, kamp och död.”