Jag studerar sista året på gymnasiet och undrar om någon kan hjälpa mig att hitta lättöverskådlig information till mitt obligatoriska specialarbete. Jag skulle vilja upplysa folk om kommunismens illgärningar. Något jag verkligen tycker är viktigt i en tid då det enda vi får lära oss är, vilken “fruktansvärd” människa Pinochet var.
Erik L., Göteborg (2 februari 1999)
eazyerico[snabel-a]hotmail.com

Boken för Dig heter “Le livre noir du communisme” av Stéphane Courtois. Den är under översättning till svenska och ska komma under våren på DNs förlag. En riktig tegelsten. Men oj vad bra och informativ. Jag köpte mitt ex via internet på den franska bokhandeln livre-en-ligne.fr. Det tog bara tre dagar innan jag hade den i brevlådan. Är tyska lättare finns den också under namnet Schwarzbuch des Kommunismus, med ett särskilt utvidgat kapitel om Östtyskland.

Material om Sovjet hittar Du i en liten lättillgänglig bok av Staffan Skott: Sovjet från början till slutet. Kan kombineras med Contra-boken “Kinesiska skuggbilder” av Simon Leys. För att hitta riktiga värstingböcker om det allra värsta kan jag föreslå Robert Conquest: Den stora terrorn (om Stalins illdåd) och John Barron/Anthony Paul: Terrorns Kambodja (den sista utgiven av Contra).

Lycka till. Och glöm inte att Pinochet var en skurk han också. Men det måste ju medges att allt är relativt och jämfört med de figurer som figurerar i ovan nämnda böcker var Pinochet allt en liten amatör till småhandlare.