Läs artikeln här!

Nedanstående text berättar historien om artikeln, den sannolikt mest uppmärksammade artikeln i Contras historia. Den är inte ett referat av artikeln.

Under de sista dagarna i september 1996 väckte det så kallade ”Sydafrikaspåret” stort intresse i massmedia. Detta sedan några åtalade eller på annat sätt i trångmål befintliga personer från den gamla regimens säkerhetsorganisationer börjat skylla på varandra. En del har till och med skyllt på Contras Mellanösternkorrespondent Bertil Wedin.

Bertil Wedin har träffat åtminstone två av de personer som omnämns i Sydafrika-spåret, Craig Williamson och Peter Caselton. Craig Williamson var då anställd som medarbetare i den svenskfinansierade anti-apartheidorganisationen IUEF i Génève. I själva verket spelade Craig Williamson dubbelspel och arbetade för apartheidregimen, samtidigt som han tog emot svenskt stöd som var avsett för kampen mot apartheid.

Bertil Wedin har även påståtts vara sydafrikansk agent. Han åtalades faktiskt för att vara det i början av 1980-talet vid domstolen Old Bailey i London. Bertil Wedin blev helt frikänd och brittiska staten ålades att betala alla hans kostnader med anledning av åtalet. Den brittiska rättvisan har alltså fastställt att Bertil Wedin inte var sydafrikansk agent.

Inte bara Bertil Wedin träffade Craig Williamson. Det gjorde även sådana personer som Pierre Schori.

Det senaste bisarra inslaget i hela härvan är förre utrikesministern Sten Andersson, som hävdar att hans flygplan på Cypern hotades av Bertil Wedin i maj 1987. Signalementet stämde på en man som talade med flygvärdinnan på stranden hävdar Sten Andersson. Annat lät det i en bok som utgavs redan hösten 1987 (Håkan Hermansson och Lars Wenander: Uppdrag Olof Palme, Tidens Förlag) Där citeras hela konversationen som uppfattades som ett hot. Mannen som beskrivs som en ung svensktalande strandraggare sa till flygvärdinnan: ”Jag vet vem du är. Du är norsk flygvärdinna och du har flugit den svenske utrikesministern till Cypern. I morgon ska du veta, är alla dina problem lösta.” Detta fruktansvärda hot ska enligt det då färska vittnesmålet ha uttalats av en ung man. Bertil Wedin var vid tillfället 46 år. Dessutom var och är han som bosatt på norra Cypern (sedan 1985) förbjuden att besöka den södra halvan av ön. Han har inte varit där sedan 1982.

Bertil Wedin har gjort efterforskningar om Palmemordet. Han har funnit väsentliga resultat. De resultaten har han vid olika tillfällen försökt delge svenska myndigheter. De har inte varit intresserade av resultaten. De har stoppats obesedda. Genom den senaste tidens publicitet har man äntligen bestämt sig för att granska det material som Bertil Wedin har. Eller åtminstone har man sagt detta till media. När det kommer till konkreta åtgärder har ännu inga vidtagits i mitten av december 1996.

I Contra nr 5 1996 berättar Bertil Wedin på fem sidor om sina efterforskningar och hur han hindrats från att delge svenska myndigheter resultaten. Och varför resultaten varit så heta att vissa grupper inte velat ta i dem.

Efterfrågan på Bertil Wedins artikel har varit stor. Contra ställde därför i förväg en del av artikeln till Aftonbladets förfogande. Contra valde att samarbeta med Aftonbladet eftersom de, i motsats till Expressen, lät någorlunda seriösa journalister skriva om saken.