Den ryska Wagner-gruppens två främsta ledare Jevgennij Prigozjin och Dimitri Utkin dog i Prigozjins privatplan under onsdagskvällen. Prigozjin, som tillbringat nio år i ryskt fängelse för bankrån och bedrägerier, blev efter frisläppandet korvgubbe i Sankt Peterburg och kom på så sätt i kontakt med Vladimir Putin. Genom Putin fick han tillgång till en generös pengakran som bestod av kontrakt med den ryska staten. Han kallades ”Putins kock” genom sina många catering-kontrakt med ryska staten. Volymmässigt viktigast var att förse stora delar av den ryska armén med mat. På så sätt blev Prigozjin en mycket rik affärsman.

Hans nästa projekt blev att bygga upp Wagner-gruppen (namnet är hämtat efter den tyske tonsättaren Richard Wagner, Hitlers favoritkompositör), en privatarmé att hyra. Soldaterna var välavlönade och hänsynslösa och tjänade sina lagrar främst i Afrika. Ryska staten betalade och Ryssland ersatte i flera länder Frankrike som referenspunkt.

När Putin behövde hjälp i Ukraina ställde Wagner upp. Men antalet ryska hänsynslösa äventyrare var begränsat, så Prigozjin kom överens med Putin att driva en rekryteringskampanj bland banditer i ryska fängelser. De som tog värvning lovades att straffet skulle efterskänkas. När en del nu har genomfört sin utlovade tjänstgöringstid i kriget (och överlevt, Wagner-gruppen har blivit känd för att vara lika hänsynslös mot sina egna soldater som mot ”fienden” och många har strukit med som ren kanonmat) har banditerna återgått till att vara banditer i Ryssland.

Det kan mot bakgrund av Wagner-gruppens bakgrund tyckas vara bra om gruppen försvinner från jordens yta. Tyvärr är det inte så enkelt. Den ryska armén är inte bättre än Wagner-gruppen när det gäller hänsynslöshet i kriget. Möjligen har den ryska armén förtjänsten att vara professionellt mindre framgångsrika än Wagner-gruppen. Det var Wagner-gruppen som stod för 2023 års enda ryska framgång, intagandet av staden Bachmut. Och den ryska armén kämpar lika hängivet och hänsynslöst som Wagner-gruppen för att förinta Ukraina som nation.

Foto: Ryska statens officiella foto på Jevgennij Prigozjin