I veckan ”vann” Vladimir Putin en förkrossande seger i det ryska presidentvalet. Ingen behöver väl tvivla på att valet var manipulerat, att oppositionella nekats att ställa upp eller till och med mördats. Vilket inte hindrar att Putin möjligen även vunnit ett ”fritt” val, kanske främst på grund av att han har total kontroll över ryska media.

Putin är en rysk imperialist och nationalist av sämsta sort.

Vad som förvånar mot den bakgrunden är att Putin åtnjuter visst förtroende i högerkretsar i Europa, även i Västeuropa. Marine Le Pens parti har tidigare lånat pengar av en Putin-kontrollerad bank (lånet är numer återbetalt) och i Italien har ett parti i den styrande högerkoalitionen goda förbindelser med Putin. Dock är premiärministern Giorgia Meloni mycket skeptisk till Putin, men alltså inte alla hennes kollegor i regeringen. Även de svenska Sverigedemokraterna håller distansen till Putin, men alla deras vänner i Europaparlamentet gör det inte.

Även Donald Trumps inställning är långtifrån entydig.

Det är anmärkningsvärt att en antidemokrat och extremist som Vladimir Putin kan hitta sympatisörer på högerkanten. Heder åt de högerkrafter som tar avstånd från Putin. Det behövde alla göra för att garantera högern ett rimligt inflytande i EU.

Bild: Ryska presidentämbetet, www.kremlin.ru