Jerusalem är Israels huvudstad. Officiellt sedan 1950. Det är bara att kolla i vilket referensverk som helst. Jerusalem är Israels huvudstad. Ändå envisas världens länder med att ha sina ambassader i Tel Aviv. De sista två ambassaderna i Jerusalem (Costa Rica och El Salvador) stängdes 2006.

Det blev ett oerhört liv när Donald Trump berättade det självklara. Jerusalem är Israels huvudstad. Vilket är ett beslut fattat i Kongressen redan 1995 (senast upprepat i början av 2017). Jerusalem Embassy Act lades fram som ett förslag i Kongressen av senatorn Bob Dole (som blev republikanernas presidentkandidat 1996, han förlorade mot Bill Clinton). Den 23 oktober 1995 röstade Kongressen om Jerusalem Embassy Act, som gick ut på att den amerikanska ambassaden skulle flyttas från Tel Aviv till Jerusalem. Förslaget vann med 374-37 i Representanthuset och med 93-5 i Senaten. Flytten skulle vara genomförd till 1999. Bill Clinton ansåg emellertid att lagen var ett ingrepp mot hans ”executive privilege”, det vill säga att Presidenten står för den verkställande makten. Både George W Bush och Barack Obama har hållit fast vid den ståndpunkten och har trots Kongressens beslut vägrat att flytta ambassaden. Den 5 juni 2017 antog Senaten en resolution som innehöll en hänvisning till Jerusalem Embassy Act. Resolutionen antogs med röstsiffrorna 90-0!

Trump hade som vallöfte att flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Det är märkligt att det blir protester mot att presidenten infriar sina vallöften och ansluter sig till vad som varit USAs officiella politik sedan 22 år tillbaka. Och vad som varit ett faktum i 67 år.

Av europeiska länder har Tjeckien officiellt erkänt Jerusalem som Israels huvudstad, men låter det anstå att flytta ambassaden tills en förhandlingslösning nåtts på konflikten i området.

Sverige då? Vi utmärker oss som vanligt negativt. Sverige har som ett av mycket få länder ett generalkonsulat i Jerusalem. Men inte för att hålla kontakten med Israel utan med “palestinska myndigheten”. Det är sammanlagt bara tio länder som har konsulat eller generalkonsulat i Jerusalem.