När emotionerna stiger och de politiska besluten styrs av en enstaka bild finns det anledning att säga stopp och belägg. Fatta inga panikbeslut. Politiska beslut måste fattas på rationella grunder och vi måste kunna leva med dem lång tid framöver.

Låt oss därför samla ihop några grundläggande fakta och försöka dra slutsatser av dem.

Flodvågen av flyktingar som vällt in i Europa de senaste veckorna kommer huvudsakligen från Syrien. Uppskattningsvis 12 miljoner syrier har flytt, de flesta inom landet, men många till grannländerna, Libanon, Jordanien och Turkiet (sammanlagt 4 miljoner). Ett par hundra tusen har tagit sig till Europa. Anledningen till flykten är komplicerad, men i huvudsak handlar det om att komma undan de strider som gör livet i Syrien outhärdligt. Huvudsakligen är det terroristorganisationen IS som tvingar folk på flykt. Men det görs inte mycket mot IS i Väst. I viss utsträckning har USA backat upp lokala frihetskämpar (kurder, arabiska oppositionsgrupper i Syrien) genom riktade flyganfall mot IS. Turkiet har också lovat att ställa upp, men den turkiska flyginsatserna verkar mest vara en kuliss för att också kunna angripa Turkiets fiende nummer ett: kurdiska PKK. Europa gör nästan ingenting mot orsaken till flykten, IS. Man tillåter till och med egna medborgare med islamistisk ideologi att förvärra terrorn och skräcken genom att de kan resa till Syrien och Irak och ansluta sig till terroristernas skräckvälde. Och kommer de tillbaka (åtminstone till Sverige) ska de premieras med bostäder och arbete, något som inte flyktingarna undan deras skräckvälde eller ens infödda svenska ungdomar kan räkna med. Militära insatser mot terroristerna skulle vara ett rakryggat stöd för mänskliga rättigheter åt flyktingarna. Vapen skulle också vara verksam hjälp, men då måste de kontrolleras bättre än alla de amerikanska vapen som blev IS byte när de erövrade staden Mosul i Irak, sedan den irakiska armén lagt benen på ryggen. Det behöver inte råda någon som helst diskussion om att IS är huvudansvarig för treårige Aylan Kurdis död.

Flertalet flyktingar från Syrien har mycket begränsade ekonomiska tillgångar. De kan därför inte ta sig vidare från grannländerna. En del är mer välbeställda och de kan satsa på den dyrbara resan till Europa. Ibland med hjälp från släktingar som redan är i Väst. Kostnaden kan vara 200.000 kronor per person. När de kommer fram till Europa är de inte välbeställda längre, flyktingsmugglare tjänar dock bra med pengar. Att flyktingsmugglarnas tjänster efterfrågas beror på att länderna i EU har sagt nej till organiserad invandring. EUs (inklusive Sveriges) politik är hyckleri på hög nivå. De mest utsatta flyktingarna har ingen chans att ta sig till Europa. De starkaste flyktingarna med mest pengar har chansen, och de är de enda som får hjälp. Det är förbjudet att ta sig över gränsen (visum beviljas inte). Men den som lyckas ta sig över gränsen olagligt får uppehållstillstånd (temporärt i resten av Europa och permanent i Sverige). EUs politik innebär en kraftig överföring av pengar från mer välbeställda flyktingar till smugglare. Flyktingar med relativt sett mindre hjälpbehov får del av hela batteriet av hjälpinsatser. De mest behjärtansvärda flyktingarna har ingen chans att få någon hjälp från EU (eller Sverige) – de kan inte annat än stanna i flyktinglägren.

Världens rikaste länder, som dessutom ligger nära Syrien och har samma språk, religion och kultur, gör absolut ingenting för att hjälpa sina bröder. Saudiarabien, Qatar, Bahrein och Förenade Arabemiraten tar inte emot några flyktingar alls (trots att man importerar arbetskraft i miljoner från länder som Bangladesh, Filippinerna, Nepal med flera). Det är alldeles uppenbart att det finns både resurser och arbetstillfällen i de nämnda länderna. Det finns inte heller behov av långvarig språkutbildning eller uppryckning från de kulturella rötterna för syrier och irakier som kommer till Gulfen. Men Gulfländerna gör absolut ingenting. Och flyktingarna vet att de skulle bli nedskjutna om de försökte ta sig över gränserna åt det håll där lösningen på deras problem är närmast och enklast.