Under 13 av de senaste 20 dagarna har Sverige varit värst i världen, räknat efter antalet döda per invånare av det kinesiska viruset. Några enstaka dagar har Storbritannien eller Ecuador varit värre.

Saken blir än tydligare nu när ett flertal länder öppnar upp sina gränser. Öppningen sker för länder som har kontroll på epidemin. Och då ställs Sverige utanför. Danmark, Norge, Finland, Nederländerna, Grekland säger alla nej till besökare från Sverige…

Utrikesminister Ann Linde kan tala om ”diskriminering”, men vad det handlar om är siffror för smittspridning och inget annat.

På Contra har vi varken medicinsk kunskap eller ansvar för det som hänt. Vi kan inte föreslå vad som ska göras istället. Men vi kan konstatera att de ansvariga inte levt upp till vad man kan begära.

Statsminister Stefan Löfven har mest hållit sig i bakgrunden och hänvisat till statsepidemiolog Anders Tegnell. Men när nu fiaskot är så uppenbart som det är, så vore det tid att erkänna misslyckandet och ta ansvar. Det är trots allt han som är ansvarig för att regeringen faktiskt gjort som Tegnell föreslagit.

Socialminister Lena Hallengren saknar liksom statsministern fackkunskaper, vilket är något som man mer kan begära av en fackminister än av en statsminister. Hon har konsekvent skyllt ifrån sig och vägrat att medge ett enda fel som skulle ha begåtts från hennes sida. Hon har meriterat sig för sin post genom träget arbete inom SSU. Och enbart det. När hon var ordförande för SSU i Kalmar län rapporterade hon in dubbelt så höga medlemstal som de verkliga och kunde på det sättet få mer pengar till distriktet och större inflytande på SSUs kongresser. Distriktet tvingades betala tillbaka 400.000 kronor och Lena Hallengren hade meriterat sig för större uppdrag.

Vi får väl utgå från att statsepidemiologen Anders Tegnell i motsats till de andra har fackkunskaper på det medicinska området. Men han har misslyckats katastrofalt när det gäller hanteringen av viruset. Värst i världen, vårt land utpekat som den värsta smitthärden i Europa av andra länder. Fasansfulla uppgifter om hur äldre har hanterats.  Anders Tegnells första större framträdande var när han inför sportlovet tyckte att det var helt OK att åka på skidsemester till Italien. Det var så viruset kom till Sverige i större skala.

Det finns tre personer som har huvudansvaret för att det gått så illa i Sverige. Det är fullt möjligt att alla tre gjort så gott de kunnat. Men när det inte varit tillräckligt i en fråga som varit så helt dominerande i vårt land under våren finns det bara ett hederligt svar: Att avgå.