1. EU OCH JORDBRUKET

EU flyttar fram sina positioner och reglerna från Bryssel blir alltmer verklighetsfrämmande. Senast har vi kraven på minskade kväveutsläpp. I närheten av naturreservat ska nedskärningen vara 70 procent, vilket har gjort nederländska och även belgiska bönder smått vansinniga. Traktorer har blockerat motorvägarna, sedan de nederländska bönderna upptäckt att de måste slakta ut 30 procent av alla kor och grisar för att uppfylla de nya kraven.

Svenska bönder lever mer utspridda än de nederländska, så det blir svårare att samla stora mängder traktorer på våra motorvägar, men det pyr säkert även i den svenska myllan, och det är inte bara dieselpriserna som försvårar livet på landet.

  1. SOCIALDEMOKRATERNA

Socialdemokraterna har varit dominerande i svensk politik sedan början av 1930-talet. Tidvis har man kunnat styra själva (ibland med tyst stöd av kommunisterna), tidvis har det behövts ytterligare stöd. Så är det nu då Socialdemokraterna i sju år tvingats regera tillsammans med Miljöpartiet. Uppenbarligen har Miljöpartiet varit helt överlägsna Socialdemokraterna när det gäller det taktiska spelet och på punkt efter punkt har det minimala Miljöpartiet tvingat igenom sin politik rakt emot det stora Socialdemokratiska partiets linje. Vid ett tillfälle röstade till och med Vänsterpartiet för att avsätta Stefan Löfven som statsminister, vilket ytterligare belyste Socialdemokraternas politiska svaghet.

Inledningen på den senaste perioden av socialdemokratiskt styre skedde med hjälp av Centerpartiet och Liberalerna, och även om Liberalerna har återgått till Alliansen så står Centerpartiet fortfarande på Socialdemokraternas sida. Vid en valvinst för det röda blocket återstår frågan om vilket eller vilka partier som ska bilda regering. Socialdemokraterna kan knappast vara nöjda med att åter släppa in det parti som höll på att stoppa svensk cementproduktion, svenska gruvor och dessutom nedmontera elförsörjningen. Det var knappast vad Socialdemokraterna ville, även om nu Miljöpartiet lurade skjortan av dem.