Även om få som bara sett dagens socialdemokratiska parti kan tro det har det i Sverige i nästan hundra år funnits en “arbetarmoral”. En hederlig arbetare gör rätt för sig. Han arbetar hårt och slår vakt om arbetet som allt välstånds skapande. Han kanske tar en blecka på lördagskvällen, men på söndagen klär han sig i mörk kostym och hedrar vilodagen.

En viktig förklaring till att Socialdemokratiska Partiet i Sverige haft en starkare ställning än i de flesta jämförbara länder är att partiet i decennier ställt upp bakom denna traditionella och hedervärda moral. Solidaritet innebar att alla som kunde arbetade hårt. Och i mån av möjlighet bistod de som hade det svårare eller inte kunde arbeta.

Partiets politik innebar också att man helhjärtat backade upp en politik som slog ut de arbeten som kunde skötas bättre av lågavlönad arbetskraft utomlands. Insikten var att de svenska arbetarna fick det bättre genom att göra andra arbeten som de hade komparativa fördelar för, inte genom att fortsätta att arbeta med sådant som utlänningar kunde göra bättre. Så försvann till exempel den svenska teko-industrin och varvsindustrin. Många fick sparken, men ännu fler fick bättre avlönade arbeten på annat håll.

Idag är dessa för Sveriges utveckling så viktiga grundinställningar så gott som bortblåsta. De finns inte alls kvar bland ledarna i det socialdemokratiska parti, vars ledare gör allt för att hålla sig kvar vid makten med hjälp av arbetsskygga och utvecklingsfientliga miljöpartister och vänsterpartister. En hederlig arbetare var stolt över sitt arbete. Idag har det som en gång var hans parti på beställning av Miljöpartiet levererat “friåret”, som är till för dem som är arbetsskygga och vill snylta på sina medmänniskor. Ansträngningar att komma åt bidragsfuskare sätts på undantag. Och när det kommer utlänningar från Lettland eller Polen rycker fackets betalda ombudsmän ut med hot och blockader och rop om att arbetarna ska åka hem. När det kommer utlänningar från andra länder placeras de på förläggningar och förhindras arbeta i åratal, så att deras en gång säkert stolta arbetsmoral bryts ner och de för all framtid kommer att leva på bidrag.

Det socialdemokratiska partiet från svunna tider var med och byggde upp landet. Det partiet byggde på ärlighet och hårt arbete. Dagens socialdemokratiska parti är på väg att rasera landet för att säkra de egna ledarnas maktposition.