Decemberöverenskommelsen är på väg att sänka Sverige och för varje dag som går bidrar den till att göra Sverige till ett sämre land. Det finns en speciell aspekt på Decemberöverenskommelsen som sällan tas upp, men som gör den sämre än vad till och med kritikerna tycker.

Det är Vänsterpartiets nyckelroll i Decemberöverenskommelsen. Kärnan i överenskommelsen är att den minoritet som är störst ska få driva igenom sina förslag – eftersom de sex partierna i Decemberöverenskommelsen (varken SD eller V är med i överenskommelsen) ska lägga ner sina röster i huvudomröstningen om det skulle vara möjligt att i Riksdagen sänka regeringens förslag med SDs hjälp. Nu är det så att Regeringen har ett mindre underlag i Riksdagen än vad de fyra Allianspartierna har tillsammans. I normalfallet skulle Alliansen alltså kunna driva igenom sina förslag genom att i slutvoteringen besegra kombinationen S+MP. Men så blir det inte, eftersom överenskommelsen är upplagd så att Regeringen kommer att vända sig till V för att få större underlag än Alliansen. S+MP+V är nämligen större än de fyra Allianspartierna tillsammans.

I praktiken har det inneburit att Regeringen när den fått ett förslag färdigt har vänt sig till V för att förankra förslaget där. Vänsterpartiet kräver alltid en ytterligare vänstervridning av Regeringens förslag. Trots att det i rådande parlamentariska läge borde vara naturligt med en högervridning för att närma förslaget till väljaropinionen.

Men så går det inte till. Alliansen har genom utformningen på Decemberöverenskommelsen tvingat Regeringen att förhandla med Vänsterpartiet för att försämra redan dåliga förslag.

Alliansens tanke är att man genom att driva Sverige ännu närmare avgrunden ska få lättare att vinna nästa val. Men varför bidra till att skapa ett sämre Sverige? Ett bättre Sverige också på kort sikt borde vara oppositionens mål. Det uppnås enklast genom att man inviterar Regeringen att förhandla till höger istället för att tvinga den att förhandla till vänster.