På onsdagar har Sverige flest poliser i tjänst. Det är också en dag då det inte begås särskilt många brott. Det konstateras av Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) och Riksrevisionsverket (RRV), som granskat polisens verksamhet. Sverige har cirka 15.000 poliser – men vi får inte ut 15 000 fulla arbetstider. Arbetstidsreglerna är utformade så att det blivit möjligt att förlägga arbetstiden på ett sätt så att den förkortas till 34 timmar per vecka. Ett knep som använts är att byta skift klockan 23.15 (tillämpas i Västra Götalands län). Då blir även det avgående skiftet ett nattskift som kompenseras med kortare arbetstid på två timmar per vecka (hade skiftbytet skett 23.00 hade skattebetalarna fått två timmar mer polis per vecka för samma kostnad per polistjänst). För några år sedan hade 60 procent av poliskåren 34 timmars arbetsvecka – för fulltidstjänst.

Genom rigida schemaläggningsregler krävs det ofta ett stort extra övertidsuttag. Det ger rejäla lönetillskott. Upp till 28.000 kronor per polis och år – i Skåne och på Gotland. Ett mer flexibelt arbetstidsschema skulle kunna minska övertidskostnaderna med 25 procent enligt avdelningsdirektören Peter Wass på RRV. Och de sammanlagda övertidskostnaderna är 314 miljoner kronor per år – exklusive sociala kostnader.

En av de förändringar som genomförts i polisväsendet under senare år är att en rad civilanställda tjänstemän sparkats och ersatts av poliser. Så nu är det personer som gått polishögskolan som utfärdar pass och kör internpost mellan olika polisstationer. Och den som gjort en anmälan kan väl inte låta bli att småle när den fysiskt vältränade poliskonstapel slår hårt med pekfingret mot tangentbordet med en skrattretande långsamhet. Det skrämmande är att det går till på samma sätt när poliserna ska skriva sina ingripanderapporter och sitt utredningsunderlag. Datoriseringen har för övrigt gått så långt att den som gör en anmälan redan innan han/hon lämnar polisstationen kan få en datautskrift om att ärendet är avskrivet ”då spaningsuppslag saknas” (Det var vad metereologen John Pohlman råkade utför häromveckan).

För några månader sedan uttalade sig kriminologi-professorn Leif G W Persson kritiskt om polisen. De är lata och ägnar sig åt annat än att jaga busar. När Contra ställde ”Veckans fråga”: Håller Du med Leif G W Persson om att polisen sysslar med för mycket annat än att jaga bus och för övrigt också ger lite valuta för pengarna? fick vi det klaraste utslaget någonsin. Hela 88,1 procent ansåg att Leif G W Persson hade rätt.

 

Porrfilmande vänsterpartist

I veckan har det skrivits om en vänsterpartistisk kommunfullmäktigeledamot från Väst-Sverige som knäcker extra med att spela i porrfilmer. Mannen heter Göran Eurenius och är kommunfullmäktig i Härryda kommun utanför Göteborg. Han säger att han älskar sex och betecknar sig själv som exhibitionist. Han spelade i 14 porrfilmer förra året och partisekreteraren Lars Ohly har känt till hans extraknäck i över ett års tid.