Om ett kreditkort blir stulet eller försvinner på annat sätt ringer du till kortföretaget och kortet är spärrat i hela världen för inköp inom fem minuter. Om du blir bestulen på ditt pass eller det försvinner på annat sätt (i Mellanöstern går det att sälja äkta svenska pass för tiotusentals kronor, högre pris om innehavaren har ett någorlunda sydländskt utseende, passförmedlaren matchar ihop passet med någon som till äventyrs kan tas för den som faktiskt finns på bilden i passet). Om du anmäler passet stulet finns det visserligen registrerat som stulet. Men när innehavaren kommer till en svensk passkontroll kollas den saken inte upp. Om passkontrollanten tycker att det ser OK ut är det bara att resa vidare. Och med dagens regler för svenskt medborgarskap behöver ju inte ens en svensk medborgare kunna tala på svenska med en passkontrollant, så det krävs att kontrollanten verkligen fattar misstankar innan han/hon gör några vidare kontroller. Den som till äventyrs sålt sitt pass går bara till närmaste svenska beskickning och får ett nytt pass (nyligen sänktes gränsen för nya pass från obegränsat till högst tre per fem år, initiativet till begränsningen kom inte från svenskt utan amerikanskt håll, om Sverige inte vidtog den åtgärden riskerades visumfriheten till USA).

Redan för decennier sedan kunde tyska passkontrollen scanna in ditt pass och skicka uppgifterna elektroniskt till Bundeskriminalamt i Wiesbaden för att kontrollera att du inte var efterlyst. Men någon kontroll av att passet faktiskt var giltigt gjordes inte då. Och inte heller nu.

Om minsta tobaksaffär i Sverige kan ha en kortläsare uppkopplad online mot kreditkortsföretagen så borde det inte vara omöjligt att på motsvarande sätt kontrollera svenska pass. Vi behöver inte begära att varenda passkontroll i hela världen får modern utrustning och uppföljning on line – om en skojare tar sig över gränsen mellan Indien och Nepal med ett stulet svenskt pass berör det oss inte särskilt mycket, det är en fråga för Nepal. Men de svenska passkontrollerna borde klara denna enkla kontroll, den som varje tobaksaffär gör innan de säljer ett paket cigaretter.