Läser man och lyssnar på main stream media får man veta ”sanningen” om valresultaten runt om i världen. Det var Joe Biden som vann presidentvalet i USA 2020 och det var Svetlana Tichanovskaja som vann presidentvalet i Belarus 2020 (i det senare fallet utsågs Alexander Lukasjenka till officiell segrare).

Det är att göra det lätt för sig. Svenska media gillar Joe Biden och sätter honom framför allt före Donald Trump, de gillar också Svetlana Tichanovskaja långt mer än Alexander Lukasjenka. I bägge fallen utser man den politiska favoriten till valvinnare, utan att egentligen ha något belägg för att det faktiskt var sant det som man säger.

Trots att Vladimir Putin är en skurk och troligen också krigsförbrytare är det inte osannolikt att han skulle vinna ett presidentval i Ryssland utan att tillgripa valfusk (något som han dock med all sannolikhet kommer att göra).

I många länder i Afrika och Latinamerika är valfusket så uppenbart att det inte finns anledning att sätta tilltro till valresultaten. Men vad ska man säga om Argentina, där Javier Milei vann en överlägsen seger trots att det var hans motståndare som hade makten och möjligheten att manipulera valresultatet?

Även i Sverige finns det ibland anledning att ifrågasätta valresultaten. Så sent som 2018 tog en socialdemokratisk kommunalpolitiker bort Sverigedemokraternas röstsedlar från en vallokal i Västmanland. Det fallet blev allmänt känt och den skyldiga politikern tvangs lämna sina politiska uppdrag. Men hur många liknande fall blir aldrig kända?

Och hur var det i USA? Biden vann ett osannolikt stort antal ”vågmästarstater” med liten marginal. Hur kan vi säga att han verkligen vann valet? Vi gör det inte, men vi säger inte heller motsatsen.

Bild: Svetlana Tichanovskaja på besök i USA 2023. Foto: Ronny Przysucha, US State Department