Det känns märkligt, men pandemin har gynnat sossarna. Rysslands invasion av Ukraina har också gynnat sossarna. Erfarenheten säger att en sittande regering nästan alltid gynnas av stora kriser. Och opinionsundersökningarna visar att det stämmer i Sverige 2022.
Moderaternas försök att lansera sig som ”nya moderaterna” har misslyckats. Fredrik Reinfeldt (som man kan tycka en hel del negativt om) lyckades locka till sig konservativa mindre välbemedlade personer som av oförklarliga skäl röstat på sossarna tidigare. Dessa har nu i stor utsträckning lämnat Moderaterna och gått vidare till Sverigedemokraterna.
Få tycks inse att Moderaterna och Sverigedemokraterna både politiskt och valsociologiskt står ganska långt från varandra. Men de kan ju ha det gemensamt att de misstycker till socialdemokraternas maktställning. Och Jimmie Åkesson tycks föra bättre samtal med Ulf Kristersson än med Magdalena Andersson, samtidigt som partiet på allvar är ett alternativ för missnöjda socialdemokrater, på ett helt annat sätt än Moderaterna.
Sverige avviker från andra länder genom att sossarna har behållit en stark ställning i väljarkåren – visserligen en nedgång från 40 till 30 procent, men ändå det största partiet, med marginal. I Frankrike och Nederländerna håller deras systerpartier sig kring dryga 5 procent. Å andra sidan har Miljöpartier i många länder varit mer framgångsrika än i Sverige. I Tyskland har partiet lyckats sälja in de oförenliga ståndpunkterna att dels avveckla kärnkraften, dels ta avstånd från rysk politik och lyckats inbilla tyskarna att landet inte är i praktiken kontrollerat av Putin vad gäller energiförsörjningen. Och att Miljöpartiet varit med om att skapa den situationen.
I våra grannländer har de socialdemokratiska partierna visat stor skicklighet i att bygga fungerande koalitioner. I Sverige behövs det inte ens en koalition utan bara tysta medgivanden från Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet för att sossarna ska kunna sitta kvar vid makten. Med bara trettio procent av rösterna bakom sig.
Märkligast är att Centerpartiet har lyckats behålla mellan 5 och 10 procent av väljarkåren bakom sig, medan Liberalerna fallit långt därunder. Men Centern har tappat mycket av sina gamla kärnväljare på landsbygden. Där är det numer Moderaterna och Sverigedemokraterna som gäller. Centern har tagit hem väljare som tidigare sympatiserat med Miljöpartiet eller Vänsterpartiet, dock utan att öka på totalen.
Avgörande för regeringsbildningen i höst lär bli vilka partier som åker ur Riksdagen. Liberalerna tycks givna, men kanske gör Miljöpartiet dem sällskap. Och skulle även Centern försvinna har Ulf Kristersson en liten chans att bilda regering.