För några veckor sedan föll den impopulära tyska regeringen samman. Förbundskansler Olaf Scholz (SPD, socialdemokraterna) sparkade finansministern Christian Lindner (FDP). Regeringen består nu av bara två partier (SPD och De Gröna) och har inte majoritet i förbundsdagen. Det verkar bli nyval den 23 februari.

Olaf Scholz, som 2021 efterträdde Angela Merkel som förbundskansler har aldrig vunnit väljarnas förtroende. Lika illa är det med hans regering som har bestått av de tre partier SPD, FDP och de gröna.

Under senare år har det gått raskt neråt för både SPD (socialdemokraterna) och de gröna. I opinionsundersökningarna ligger SPD kring 15 procent och de gröna fast förankrade mellan tio procent och den tyska förbundsdagsspärren på fem procent.

Många socialdemokrater vill se en helt annan kandidat till förbundskanslersposten än Olaf Scholz vid valet den 23 februari.

Två nya partier gör situatioen för alla klassiska partikonstellationer skakig. Alternative für Deutschland (AfD) med popiúlaritetssiffror strax under 20 procent och Bündniss Sarha Wagenknecht (BSW) som också förväntas klara femprocentsspärren.

AfD grundade ursprungligen 2013 som ett renodlat intellektuellt parti mot euron. Det kallades ”professorernas parti”. Med tiden blev det mer populistiskt och det finns väl knappt några professorer kvar, Partiet är numer ett renodlat populistiskt parti, som ofta tillskrivs ”högern”, även om partiets Putin-vänliga politik knappast kan sägas vara högerorienterad.

BSW grundades så sent som i januari 2024. Sarha Wagenknecht började sin politiska karriär i det östtyska kommunistpartiet SED. Efter Murens fall anslöt hon sig till Die Linke (Vänstern) som bland annat innehöll resterna av SED. Hon kunde inte hålla sams med de övriga i partiet och det hela slutade med att hon bildade eget och placerade Die Linke fast under femprocentsspärren.

Största parti är för närvarande CDU (kristdemokraterna) som varit i opposition under fyra år och har cirka 30 procent av sympatierna bland väljarna. Partiledaren heter Friedrich Merz och han lovar ökat stöd till Ukraina, vilket dock förefaller svårt att uppnå, eftersom det inte finns något annat parti som driver samma linje.