Sedan många år tillbaka sätter det landstingsägda företaget SL upp den så kallade Pridefestivalens flagga på alla bussar i Stockholm under nästan en vecka. I år började bolaget idag, den 31 juli. Under resten av året förekommer ingen sådan gratisreklam för något evenemang. Flagghållarna används annars enbart för den svenska flaggan under allmänna flaggdagar.

Det är en priviligierad grupp som på detta sätt får extra stöd av landstinget. Den får systematiskt stort genomslag i media för sina synpunkter och sina arrangemang och den disponibla medelinkomsten per gay-person ligger en bra bit över den disponibla inkomsten för genomsnittsbefolkningen. Det kan noteras att betydligt större minoritetsgrupper som vänsterpartister, sverigedemokrater, muslimer, handikappade etc etc inte skulle drömma om att få SL att sätta upp flaggor på bussarna i samband med att de ordnar arrangemang av olika slag. Och naturligtvis blir det ingen flagga i anslutning till den stora årliga Jesusmanifestationen eller ens i anslutning till fotbolls-EM för damer, där ju finalen spelades i Stockholm. Men SLs ordförande Christer Wennerholm var tidigare ordförande i Gaymoderaterna och han ser till att förmånsbehandlingen av den homosexuella jippoveckan återkommer år från år.

Nämnde Wennerholm är för övrigt ansvarig för landstingets storsatsning på “NK-Expressen”, 400 miljoner kronor för 3 km spårväg från Östermalm/Djurgården till NK och han har i många år frenetiskt kämpat mot en tunnelbaneutbyggnad till Karolinska sjukhuset, en av de mest lönsamma T-baneutbyggnader som är tänkbara i Stockholm. Även där vill Wennerholm ha spårväg.