Medias hantering av Donald Trumps fördömanden av extremisterna i Charlottesville, Virginia är under all kritik. Många tror att Trump mer eller mindre har uttalat sympatier för demonstranterna och för James Fields, mannen som körde ihjäl en kvinna i motdemonstranternas led.

Samma dag som händelserna i Charlottesville gjorde Trump ett uttalande i samband med ett möte med veteraner. Han sa ordagrant följande: ”Vi följer nära de fruktansvärda händelserna i Charlottesville, Virginia. Vi fördömer i skarpast möjliga ordalag detta oerhörda uttryck för hat, trångsynthet och våld, och det från flera sidor. Från flera sidor. Det här har pågått länge i vårt land. Inte bara under Donald Trump eller under Barack Obama, utan under en lång, lång tid. Det är något som inte borde förekomma i Amerika. Vad som är viktigt nu är ett snabbt återupprättande av lag och ordning och skydd för oskyldiga människoliv. Ingen medborgare ska någonsin behöva frukta för sin säkerhet och trygghet i vårt samhälle, och inget barn ska behöva vara rädd för att gå ut och leka eller vara tillsammans med sina föräldrar eller för att ha det bra. Jag talade nyss med guvernören i Virginia, Terry McAuliffe, och vi kom överens om att det är nog med hat och splittring. Att det måste bli ett slut nu. Vi måste enas som amerikaner med kärlek till vårt land och sann tillgivenhet – och jag vill understryka det – sann tillgivenhet mot varandra… Framför allt annat måste vi komma ihåg denna sanning: Oavsett hudfärg, tro, religion eller partisympatier så är vi alla amerikaner i första hand. Vi älskar Gud. Vi älskar vår flagga. Vi är stolta över vårt land. Vi är stolta över vilka vi är. Så vi vill klara ut det som hände i Charlottesville. Granska vad som hände. Och lära oss vad vi gjort fel, när saker som denna kan inträffa i vårt land”.

Kan man begära ett tydligare avståndstagande från de naziinfluerade grupperna och deras illgärning? Trumps fel, enligt nästan alla ledande media, var att han inte svalde de militanta motdemonstranternas våldsanvändning. De kom till mötet med svarta masker för ansiktet och knölpåkar (baseboll-trän) i händerna. Och i motsats till den andra gruppen utan vederbörligt demonstrationstillstånd från myndigheterna. När de som samlats till mötet i Charlottesville lämnade Emancipation Park där mötet hållits, tvingades de av polisen att gå mellan stenkastande så kallade ”anti-fascister”. Sheryl Gay Stollberg från vänsterinriktade New York Times skrev följande: ”Den hårda vänstern verkade lika full av hat som ‘alt-right’. Jag såg ‘antifascister’ som svingade klubbor och slog vita nationalister som lämnade parken”. De våldsverkare som kallar sig själva antifascister, var inte alls antifascister. De var huliganer. Den som klart och entydigt uttalade sig mot fascister, av vilket slag det vara må, var Donald Trump.