Donald Trump driver en politik som i mycket avviker från den woke-inspirerade politik som blivit alltmer inflytelserik i USA under senare år. Och där ledande media i Sverige som Sveriges Television och Dagens Nyheter gärna följer den dominerande linjen (vänsterlinjen) i USA. Men hur är det med Ukraina? Ukrainas betydelse i den politiska debatten i USA ska inte nedvärderas. Av svårförklarliga skäl är det högern som går i bräschen för att inte ge Ukraina stöd, även om också många demokrater backar upp den linjen.

Till de som inte vill backa upp Ukraina hör Donald Trump och han har i den linjen fått stöd av många republikaner, inte minst flertalet av de som anmält sig som presidentkandidater i form av utmanare till Donald Trump. Till exempel Ron De Santis och Tim Scott. En som vägrat ansluta sig till Trump-linjen är tidigare guvernören i South Carolina, Nikki Haley. Hon har tidigare kommit bra överens med Trump och tjänstgjorde länge som hans FN-ambassadör (en post som i USA innebär att man ingår i regeringen som minister). När Nikki Haley avgick som FN-ambassadör skedde det inte i konflikt med Trump, utan bägge visade den andre sin respekt.

Nu är Nikki Haley officiellt presidentkandidat och slåss med Donald Trump (och ett tiotal andra) om posten som Republikanernas presidentkandidat vid valet 2024. Hon har uttalat sitt stöd för Ukraina och driver linjen att USA ska fortsätta ett ge militärt stöd till Ukraina.

Bild: Trump på Contra-omslaget från nummer 6 2016