År 2015 började den finska journalisten jessikka Aro (vid finska public-service-bolaget Yle) skriva om trollfabriken i Sankt Petersburg, på Savusjkinagatan 55. Under namnet Internet Research Agency arbetade flera hundra ryska IT-tekniker med att konstruera falska nyheter och sedan sprida dem i Västerlandet (framförallt USA). Frågan var högaktuell inför presidentvalet i USA 2016.

Inför årets EU-val ville svenska TV4 visa sig vara på styva linan och lanserade stort att Sverigedemokraterna hade en egen trollfabrik. Man lyckades dock inte hitta en enda påhittad nyhet, Utan det hela handlade om att SDs kommunikationsavdelning arbetade för att sprida memes och andra mer eller mindre lustiga politiska skämt.

Något som varje politiskt parti med självaktning arbetar med. Du kan läsa om vad Socialdemokraterna gjort på området på  https://bulletin.nu/kallor-anders-lindberg-bakom-fortalskampanj-mot-fredrik-reinfeldt

Märkligt är att så många andra media har tagit upp TV4s anka. En anka som även enligt TV4 saknar substans. Det visar sig att det fortfarande går bra att sälja rena påhitt bara de är negativa om Sverigedemokraterna.