En panamansk advokatbyrå, Mosack Fonseca, har utsatts för en hackerattack och en tidigare aldrig skådad volym dokument har läckt ut. Det mesta handlar om brevlådeföretag som INTE ligger i Panama. I den mån skattefusk förekommit så har det alltså inte med Panama utan främst med några brittiska besittningar i Västindien att göra. Men trots att rubrikerna varit svarta och många har misstänkliggjorts har hittills egentligen inget alls kommit fram som avslöjar något skattefusk. Det ska naturligtvis inte uteslutas att det kan ske avslöjanden i framtiden, men hittills alltså inget alls.

Den avgångne isländske statsministern Sigurdur David Gunnlaugssons hustru hade ett brevlådeföretag på Brittiska Jungfruöarna som innehöll fordringar på isländska konkursade banker. Det verkar alltså handla om alldeles äkta förlustaffärer, men det är naturligtvis känsligt när statsministerns hustru har osäkra fordringar på de konkursade banker som kostat så många islänningar och den isländska staten så mycket pengar. Om fordringarna har något värde alls är svårt att säga. Eventuellt kommer isländska staten gå in och betala för att rädda Islands ställning på den internationella kapitalmarknaden. Vinster som skulle kunna beskattas handlar det inte alls om.

Den brittiske premiärministern David Camerons avlidne pappa drev ett mindre investmentföretag. Eftersom det sysslade med internationella affärer kunde det inte ligga i något land med de valutarestriktioner som fanns i så gott som alla europeiska länder på 1980-talet. David själv hade någon liten andel i företaget, men tjänade aldrig några pengar på det. Utom då han avvecklade sitt innehav i samband med att han förväntade sig att bli premiärminister (han ansåg att han som premiärminister inte kunde ha några placeringar i företag alls, för att hans oväld inte skulle kunna ifrågasättas). Vid avvecklingen tjänade Cameron cirka 300.000 kronor, en summa som vederbörligen deklarerades.

Det saudiska kungahuset har haft placeringar via brevlådeföretag som hanterats via Mosack Fonseca. Det är naturligtvis inte fråga om något skattefusk, eftersom Saudiarabien inte har några skatter. Däremot kan ett offshorebolag vara ett sätt att trygga tillgångar om regimen i Saudi skulle falla. Men det har den inte gjort.

Det finns knappast några amerikaner alls i Mosack Fonsecas dokument! Varför? För att det går utmärkt att skapa anonyma brevlådeföretag i amerikanska delstater som Nevada och Delaware. Och de flesta är nog överens om att pengarna är tryggare i USA än i diverse små östater i Karibien och annorstädes. För den internationella publiken låter onekligen Panama skummare än Delaware. Det blir smaskigare rubriker.

Svenska politiker förfasar sig över Panama-affären. Utan att veta vad de talar om (vi vet inte heller något konkret om svenskars affärer med den panamanska advokatbyrån). Hemligheterna sitter en journalist på Uppdrag Granskning på. Han har inte delat med sig till svenska myndigheter. Och kommer inte att göra det. Den makthungriga Finansinspektionen, som aldrig missar ett tillfälle att försöka skaffa sig mer makt, skriker högt. Och finansministern ondgör sig över giriga kapitalisters försök att smita undan skatt. Om hon verkligen kände till något sådant borde hon dela med sig till svenska folket och till rättsvårdande myndigheter. Men hittills är hon bara en av många tomma tunnor som skramlar.