I veckan lätt FNs klimatpanel IPCC meddela att vi har tolv år på oss att förhindra klimatkatastrofen som inträffar om världens medeltemperatur stiger med mer än 1,5 grader jämfört med den förindustriella eran.
Har du hört det förut?
1799 skrev USAs tredje president Thomas Jefferson och berättade att han kom ihåg att det var mycket mer snö i hans barndom.
År 1864 varnade George Perkins Marsh för att klimatet skulle bli ohållbart varmt om människan inte ändrade sitt beteende.
År 1871 klagade Brisbane Courier på att det blev varmare, kallare, blåsigare, torrare eller blötare, kort sagt ett alltmer extremt väder.
Den 25 januari 1972 hade Dagens Nyheter en stort uppslagen artikel med rubriken ”Vi har tio år på oss att hejda katastrofen”. Det handlade om den skenande utvecklingen mot en miljökatastrof. Receptet var mer politisk styrning och mer pengar till staterna för att kunna vidta ”åtgärder”.
Annars var det mest den globala nedkylningen och den annalkande istiden som bekymrade forskare och media under 1970-talet. Under 1974 hade de ledande amerikanska nyhetsmagasinen Time och Newsweek stora artiklar om den globala nedkylningen. Livsmedelsproduktionen skulle drabbas svårt av det kalla vädret. 86 procent av forskarna sades vara överens om den globala nedkylningen. Idag påstås 97 procent vara övertygade om motsatsen (att siffran 97 procent bara är hittepå kunde du läsa om i nummer 3 av Contra).
År 1982 förklarade Mostafa Tolba, chef för FNs miljöprogram att vi måste handla genast om vi inte skulle ha katastrofen över oss inom tjugo år. Det var 36 år sedan.
1989 förklarade en annan hög chef inom FNs miljöprogram, Noel Brown, att vi hade ett ”fönster” på tio år på oss lösa frågan om den globala uppvärmningen. Det var 29 år sedan.
Det var år 2006 som Al Gore släppte filmen An Inconvenient Truth, vi hade då tio år på oss att rädda världen. Det var för tolv år sedan.
År 2007 förutspådde flera ”klimatforskare” att Norra ishavet skulle vara isfritt sommaren 2012 eller 2013 och framöver. I själva verket har istäcket ökat sedan 2007 (men naturligtvis har det varit mer eller mindre is under de år som passerat, 2012 var ett bottenår för istäcket, men nio av övriga tio år som passerat sedan 2007 har haft större istäcken än 2007), isen brukar vara som minst i september och det läget har passerats för i år med en högst normal isutbredning.
Bild: Svartisen i Norge. Foto C G Holm