För första gången har terrorister avgjort ett demokratiskt val i Europa. Terroristerna vann.

Alla opinionsundersökningar (eftersom den spanska vallagen förbjuder opinionsundersökningar de sista veckorna innan ett val, var undersökningarna dock inte helt färska) pekade på en betryggande seger för Partido Popular i det spanska valet den 14 mars. Genom ett tidsmässigt välplanerat attentat tre dagar innan valet fick istället de spanska socialisterna i partiet PSOE makten. PSOE fick 43 procent av rösterna mot PPs 38 procent. Det fick till omedelbar följd att Spanien kommer att dra tillbaka sina trupper från Irak. Styrkan är liten (1300 soldater, vilket kan jämföras med 200 mördade och 1600 skadade i attentatet i Madrid), men symboliskt viktig. Den visade på den demokratiska världens beslutsamhet att stå emot terrorismen. Den tillträdande spanska regeringens beslut visar att terrorism lönar sig.

Terroristerna slog till tre dagar innan valet. Valstrateger som specialiserat sig på fula knep vet att tre-fem dagar innan ett val är idealiskt för att släppa politiska “bomber” (symboliska sådana, då). Sådant som säkert ska komma ut till allmänheten, utan att de ska kunna förklaras, sättas i sitt sammanhang eller bemötas. Vid presidentvalet i USA 2002 släpptes nyheten att George W. Bush i sin ungdom gripits för rattonykterhet just torsdagen innan valet. Fredagen innan höstens guvernörsval i Kalifornien (på en tisdag) släpptes påståendena att Arnold Schwarzenegger skulle gjort sig skyldig till sexuella övergrepp mot filmarbetare. Tisdagen innan det svenska riksdagsvalet 2002 släpptes Janne Josefssons beryktade valstugereportage. Demokrater i USA, socialister i Sverige och al-Qaida vet vad som är optimal tidsanpassning av “bomber” inför ett val. Vad som skiljer al-Qaida från de övriga är deras bomber exploderar rent fysiskt.

De spanska väljarna levde i ett par dagar i osäkerhet om vem som låg bakom attentaten. När det mesta på valdagen talade för att det faktiskt var al-Qaida drogs alldeles fel slutsatser. Media hjälpte i hög grad till genom att sprida felaktiga slutsatser om al-Qaidas natur.

Man har bland annat försökt inbilla allmänheten att attentatet inte skulle ha blivit av om inte Spanien backat upp koalitionen som befriat Irak.

Då har de missat följande:

  • attentaten den 11 september 2001 i USA skedde innan det ens var tal om någon befrielse av Irak
  • al Qaida har uttryckligen sagt att det är rätt att angripa (och mörda) alla icke-muslimer i områden som en gång tillhört islam – och det inkluderar Spanien, som befriades från islam när Granada föll 1492 (något som påpekades i al-Qaidas andreman, Ayman al Zawahiris första videomeddelande efter den 11 september, långt innan Spanien ställt en enda soldat till koalitionens förfogande
  • al Qaida har genomfört ett flertal attentat i Turkiet, som inte bara är ett muslimskt land utan också ett land som vägrade att ställa upp i koalitionen
  • al Qaida har också genomfört attentat i Indonesien, Saudiarabien, Pakistan med flera muslimska länder

Alla vi som lever i demokratiska länder kommer att få betala priset för de spanska väljarnas och de spanska politikernas svek mot grundläggande mänskliga värden när de gav efter för terroristerna. Att bekämpa terrorismen kan inte ske med ord. Det måste ske med handling. Genom samarbete mellan alla demokratiska krafter, men också genom beslutsamma våldsinsatser mot terrorismens kärna.