Återigen har en terrorist slagit till – och i stort sett misslyckats. Det ska vi vara glada för, men vi måste också inse att det inte alltid kommer att gå så bra som det gjorde i Stockholm i lördags kväll. Flera andra våldsdåd har stoppats i sista stund, nu senast de paketbomber som skickades från Jemen till två synagogor i USA och som fastnade i Dubai respektive England. Dessförinnan en bomb som stoppades av uppmärksam allmänhet på Times Square i New York och den spektakulära kalsongbombaren som också stoppades av allmänheten – flygpassagerare. Flera försök har också stoppats på flygplatser.

Tyvärr kommer det inte att gå så bra alltid. Vid sidan av 11 september 2001 har både Madrid och London drabbats av synnerligen grova våldsdåd. Och nu gjordes alltså ett försök i Stockholm.

Det är inte galna terrorister från öknen som kommer till Väst för att störta oss i fördärvet. Sådana är dömda att misslyckas. Det är fråga om personer som tillhör den arabiska överklassen (som de som deltog i 11 september-attentaten) eller personer som är födda i Väst och väl integrerade, med högre akademisk utbildning. De vet hur saker fungerar hos oss och de har kunskapen för att ta sig fram i våra samhällen. De väcker inte någon uppmärksamhet.

Det är inga “fattiga och förtryckta stackare” som ligger bakom våldsdåden utan priviligierade människor med goda ekonomiska förutsättningar. Den som vill se hur Taimour Abdulwahab bodde kan se ett mycket prydligt radhus på bild. Hans fru drev en frisersalong. Vad han själv gjorde är inte klarlagt. Möjligen var han avlönad från arabvärlden. Hans engelska bil var betydligt nyare och dyrare än den bil han köpte för att spränga i luften i Stockholm.
Av en artikel i tidningen Daily Mail http://www.dailymail.co.uk/news/article-1338655/Stockholm-suicide-bomber-Babies-left-radicalised-wife.html framgår att inte bara Taimour utan också hans fru Mona Thwany har bott i Sverige. Mormor Maria Nedelcovici är kristen och bosatt i södra Rumänien. Monas pappa var irakier som kom till Rumänien på Ceasescus tid. Mormor berättar förtvivlat om att det var dotterdottern som blev knäpp och förvandlades till islamist och att det var hon som var den som drev på och fick Taimour att förvandlas från en glad festprisse till en förgrämd islamist.

De människor som ligger bakom de värsta våldsdåden i Väst har bemötts öppet och välvilligt, de har haft den frihet de inte fått i sina hemländer i de muslimska länderna. Men de har inte haft insikten om att deras existens bygger på Västs öppenhet och generositet.

Det är en svår uppgift att komma åt den typ av personer som till synes integrerats i våra samhällen, men som i själva verket andligt lever i medeltida mörker. Frågan är om de här människorna verkligen skulle stå ut med livet i de egna idealsamhällena – Saudi, Jemen eller det talibanstyrda Afghanistan. Men visst vore det bra för oss att kunna förpassa dem dit – och de skulle ju själva få uppleva det samhälle som de vill pådyvla oss, det vore alltså en åtgärd som skulle vara bra för dem också.

Men ändå måste den sista länken i resonemanget i den här kommentaren förbli outtalad. Hur skiljer vi ut extremisterna från vanliga vilsegångna människor? Och hur ska vi kunna förflytta dem som inte hör hemma här i Väst till ett för dem mycket bättre ställe utan att islamistiska vänsterextremister börjar skrika som grisar med vänsterinriktade medias benägna stöd?