Sommaren får val anses vara över och vi kan därmed summera en sommar som fyllts av rubriker om terrordåd.

Efter förra årets våldsdåd i Paris och attacken mot flygplatsen Zaventem i Bryssel i mars kom det en rad attacker under sommarmånaderna. Även om det i svenska tidningar vid två tillfällen har talats om en “tysk” och en “norrman” som skyldiga är de som betecknats som sådana knappast de som vi skulle kalla tyskar eller norrmän. “Tysken” Ali Sonboly hade iranska rötter. “Norrmannen” hette Zakaria Bulhan och flyttade från Norge till Birmingham när han var fem år. Han var somalier.

En sammanfattning av terrordåden:

Den 12 juni sköt Omar Mateen ihjäl 49 personer på en gayklubb för latinos i Orlando, Florida. Omar Mateen var född i USA, men hade afghanska föräldrar. Det har påståtts att han själv besökt klubben och umgåtts med personer som rörde sig där. Han var muslim och djupt upprörd över homosexualitet (även om han alltså själv umgåtts i sådana kretsar).

Den 14 juli körde Mohamed Lahouaiej Bouhlel en lastbil över en strandpromenad i Nice. Han dödade 84 personer. Bouhlel var född i Tunisien.
Den 19 juli gick Mohammed Riyad från Pakistan med yxa och kniv till attack mot passagerarna på ett tåg i Würzburg i Tyskland. Fem skadade, varav två allvarligt.

Den 22 juli sköts nio personer till döds på en McDonalds-restuarang i München. Gärningsmannen påstods vara “tysk”, men namnet var Ali Sonboly. Sonboly var född och uppvuxen i München, men med iranska föräldrar. Han hade dubbelt tyskt och iranskt medborgarskap.

Den 24 juli sprängde syriern Mohammed Daleel en bomb i den tyska staden Ansbach. Han avled själv och 15 personer i omgivningen skadades. Daleel hade beviljats asyl i Bulgairen och hade fått hjälp av den kommunistiske (“Die Linke”) tysken Harald Weinberg att stanna tillfälligt i Tyskland.

Den 26 juli skar Abdel Malik och Abdel Kermiche från Algeriet halsen av prästen Jacques Hamel i Saint-Etienne-du-Rouvray i Normandie.

Utöver här nämnda dåd har flera terroristattacker genomförts i muslimska länder, trosbröder emellan, som i Turkiet, Afghanistan och Irak. Den 11 augusti exploderade 18 bomber på olika turistorter i Thailand. Muslimska terrorister i södra Thailand har tagit på sig ansvaret. Tidigare har terroristerna genomfört dåd i sina egna hemprovinser, dit inga turister reser. Nu har man inriktat sig på turistområden för att komma åt Thailands ekonomi.

Mönstret är klart och vi överlåter åt läsarna att dra slutsatser.