Det finns cirka 1,5 miljoner katter i landet. De flesta lever ett fritt liv på landet, i mindre städer och i storstädernas förorter. De ger sina ägare mycken glädje och håller dessutom efter råttor och möss. som utan katternas insats skulle få betydligt större spelrum. I tusentals år har katterna fortplantat sig på det naturliga sättet, kattpojke träffar kattflicka i februari-mars och sedan brukar kattflickans matte och husse annonsera ut kattungar med “fader okänd”. I förekommande fall ingriper matte eller husse för att hålla nere antalet katter, antingen genom kastrering, p-piller eller mer handgripligt genom att slå ihjäl kattungar när de blivit för många. Det finns över 100 000 raskatter i landet, men den förkrossande majoriteten av alla katter är vanliga bondkatter, utan någon kontrollerad härstamning.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har länge krävt en “kattutredning” (riksdagsmotioner från 2007). Efter många avslag blev det verklighet med en djurskyddsutredare 2009, en utredare som i slutet av november 2011 lade fram ett förslag om hårdare tag och byråkratisering när det gäller en av de få fritt levande grupperna i landet, katterna. Det ska bli lag på att alla katter ska märkas och införas i ett särskilt kattregister. Märkning ska ske antingen med mikrochips eller tatuering. Ett skäl till kravet är att hantering av herrelösa katter kostar polisen i landet flera miljoner om året. Märkning av en och en halv miljon katter och ett särskilt register tycks dock inte kosta något alls. Märkningskostnaden hamnar ju inte på statens konto, eftersom den ska belasta kattägaren direkt. Men registret måste betalas och det hundregister som redan finns finansieras med en avgift på 70 kronor för varje registrering, men en dubblering av priset ligger inte långt borta. Kostnadsbesparing? Från några miljoner till 10-20 miljoner per år bara i registerkostnad. Därtill kommer kostnaden för chip, chipimplantering eller tatuering.

Vidare föreslår utredaren att det ska bli krav på alla kattägare att kastrera eller mata katthonor med p-piller. Utredaren irriteras över att kattungar är så billiga, vilket orsakas av att katterna får sköta fortplantningen själva (som alla vilda djur). Någon måtta måste det vara. Ägaren ska kontrollera fortplantningen och staten ska se till att ägaren gör det!

Som en extra liten knorr ska det bli förbjudet att skjuta katter. Det är det normala sättet att avliva gamla och orkeslösa katter på landet. Men nej, nu ska katten tas till en veterinär för att avlivas på annat sätt. Från en hagelpatron för någon tia blir det en veterinärnota på hundralappar! Plus extra bilresa med tillhörande koldioxidutsläpp.

Katter har funnits i vårt land i cirka 2000 år. Hittills har de klarat sig utmärkt i samlevnad med människan. Nu ska det tydligen bli slut på det. Än så länge är det ett utredningsförslag, det ska hanteras av landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Hittills har det varit alldeles tyst om förslaget (utom ett avsnitt om tidelag, det var förbjudet till 1944 av religiösa skäl och nu ska det återinföras av djurskyddsskäl!). Hundarna är redan försedda med chip, nu ska det bli katterna. Kossorna (och andra klövdjur) har stora plastbrickor i öronen. Nästa steg är väl att chipmärka också människor. Det stora registret över alla människor i Sverige finns ju redan. Ska de här stegen tas utan en seriös diskussion? Protester behövs!